Aktivisti obučeni kao ptice i drveće okupljaju se u Montrealu

Aktivisti obučeni kao ptice i drveće okupljaju se u Montrealu

MONTREAL – Stotine ljudi u subotu su se borile na temperaturama ispod nule da marširaju ulicama Montreala, grada domaćina ovogodišnjeg samita UN o biodiverzitetu, zahtevajući snažan novi dogovor o zaštiti prirode širom sveta, prenosi Rojters.

Noseći kostime da izgledaju kao ptice, drveće i karibui, aktivisti su rekli da bi samit COP15 mogao da ne odgovori na hitnost ovog pitanja, sa oko milion biljnih, insekata i drugih životinjskih vrsta kojima sada preti izumiranje.

„Mi smo unutar pregovora, vidimo šta se dešava i očigledno nije dovoljno u poređenju sa našim ambicijama i našim prioritetima“, rekla je Esmeralda Virc iz Globalne omladinske mreže za biodiverzitet, koja je doputovala iz Belgije da prisustvuje samitu. „Zato je važno danas biti na ulici.

Delegati iz 193 zemlje na samitu razmatraju 24 cilja, uključujući smanjenje zagađenja i zaštitu 30% kopna i mora u svetu do 2030. godine.

„Vlade su imale godine da postignu dogovor koji nam je potreban da spasimo biodiverzitet naše planete od izumiranja“, rekao je Oskar Sorija, direktor kampanje u Avaazu, globalnom građanskom pokretu koji je pomogao u organizaciji subotnjeg marša.

Pošto se o nacrtu sporazuma još pregovara, Sorija je zabrinuta da neće biti dovoljno vremena za ambiciozan dogovor pre nego što se samit zatvori 19. decembra.

„Pretvorili su COP15 u zastoj“, rekao je Soria.

Policija na konjima, biciklima i pešacima patrolirala je perimetrom mirnog marša, odakle je počeo u Mont Rojal parku u Montrealu do centra grada, gde se COP15 održava od 7. do 19. decembra.

Marš kroz Montreal takođe je doživeo snažne pozive na zaštitu ljudskih prava, posebno onih starosedelaca koji su godinama radili na sprečavanju gubitka prirode na svojim zemljama.

Arkilaus Kladit, član plemena Knasaimos-Tehit, otputovao je u Montreal iz Zapadne Papue u Indoneziji. Obučen u gustu crnu parku na podnevnoj temperaturi od -7 stepeni Celzijusa (19 stepeni Farenhajta), Kladit je rekao Rojtersu preko prevodioca da ilegalna seča i razvojne aktivnosti ugrožavaju šume u kući.

Ministri zemalja pridružuju se pregovorima sledeće nedelje u Montrealu u nadi da će usvojiti sporazum koji će voditi očuvanje do 2030. godine i dalje.