Napredak u razumevanju nastanka astme

Napredak u razumevanju nastanka astme

Čini se da je inflamatorni molekul koji se zove LIGHT, uzrok po život opasnog oštećenja disajnih puteva kod pacijenata sa teškom astmom. Prema novom istraživanju naučnika sa Instituta za imunologiju La Jolla (Ljl), terapija za zaustavljanje LIGHT (koja je povezana sa faktorom nekroze tumora) može da preokrene oštećenje disajnih puteva i pluća kod pacijenata – i potencijalno ponudi dugotrajan tretman za astmu.

„Ovo je veoma, veoma značajan nalaz“, kaže profesor dr Majkl Kroft, viši autor nove studije i član LjI Centra za autoimunost i upale. „Ovo istraživanje nam daje bolje razumevanje potencijala terapijskog ciljanja LIGHT i šta bismo mogli da uradimo da ublažimo neke od simptoma i neke od inflamatornih karakteristika koje se vide kod pacijenata koji imaju tešku astmu.

Ovo istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu Journal of Allergi and Clinical Immunologi. Studija je uključivala eksperimente sa mišjim i ljudskim tkivima, a predvodio ju je instruktor LjI Haruka Miki, dr.

Croftov tim proučava LIGHT više od jedne decenije. LIGHT protein je vrsta inflamatornog „citokina“ koji proizvode T ćelije imunog sistema. T ćelije se normalno bore protiv bolesti, ali kod astme, T ćelije preterano reaguju na okidače iz okoline i preplavljuju disajne puteve LIGHT i drugim inflamatornim citokinima. Istraživači su razvili terapije za blokiranje aktivnosti nekih drugih štetnih citokina koje proizvode T ćelije, ali ove terapije nisu efikasne za mnoge sa teškom astmom.

LIGHT se može naći povišeno u sputumu pacijenata sa astmom sa teškom bolešću, a Croftov prethodni rad je pokazao da je LIGHT esencijalno u procesu koji se naziva „remodeliranje“ tkiva, gde pluća i disajni putevi postaju deblji nakon napada astme. Ovi deblji disajni putevi mogu ostaviti osobu sa dugotrajnim problemima sa disanjem.

„Trenutni tretmani za astmu su uglavnom za suzbijanje simptoma i suzbijanje alergijske upale. Nije razvijen tretman koji bi suštinski izlečio astmu“, kaže Miki. „Čak i kada je zapaljenje potisnuto trenutnim tretmanima, osnovna hiperreakcija disajnih puteva i promene tkiva disajnih puteva (remodeliranje disajnih puteva) često ostaju, posebno kod teške astme.“

Iako su znali da je LIGHT uključeno u ovo remodeliranje, istraživači nisu znali da li LIGHT direktno utiče na glatke mišićno tkivo koje oblaže glavne disajne puteve pluća. Ove ćelije se povećavaju u broju i veličini kod umerenih i teških astmatičara, što se smatra primarnim uzrokom gubitka plućne funkcije.

Njihovo istraživanje je pokazalo da je jedan od dva receptora za LIGHT, nazvan LTβR, bio snažno izražen na ćelijama glatkih mišića disajnih puteva. Do tada „nokautirajući“ gene za jedan ili drugi receptor kod miševa, Miki je uspeo da pokaže da je vezivanje LIGHT-a sa LTβR ono što pokreće remodeliranje tkiva u glatkim mišićima disajnih puteva. Istraživači su dalje potvrdili ovaj nalaz koristeći glatke mišićno tkivo bronhija iz ljudskih uzoraka.

„Kada te ćelije u plućima ne mogu da eksprimiraju LTβR, tada su u suštini svi obeležji odgovora glatkih mišića povezanih sa teškom astmom ili nestali ili su veoma ograničeni“, kaže Kroft.

Naravno, LIGHT nije jedini citokin u mešavini tokom napada astme, ali nova studija sugeriše da LIGHT ima najveći udarac. Delujući direktno na ćelije glatkih mišića disajnih puteva, LIGHT koordinira proces remodeliranja. Bez aktivnosti LIGHT i LTβR, drugi citokini ne mogu da pokupe labavost. U stvari, nova studija je prva koja pokazuje da brisanje jednog receptora ili odsustvo jednog citokina može ograničiti remodeliranje glatkog mišićnog tkiva disajnih puteva.

„Za razliku od drugih inflamatornih citokina, LIGHT indukuje odloženi i uporni signal preko svog receptora, LTβR, koji može biti odgovoran za trajno povećanje kontraktilnosti i mase u glatkim mišićima disajnih puteva“, kaže Miki.

„Ovo je veoma upečatljiv i značajan rezultat koji u suštini odvaja LIGHT od bilo kog od drugih inflamatornih citokina koji su uključeni u proces kod teških astmatičara“, dodaje Kroft.

Upravo sada, farmaceutska kompanija i istraživački partner LjI Kiova Kirin unapređuje potencijalni terapeutik zasnovan na Kroftovom nalazu. Za Krofta, studija je dugo očekivani zaključak godina istraživanja. „Mislim da to zaokružuje krug koji smo započeli pre mnogo godina kada smo prvi put povezali LIGHT sa upalom pluća“, kaže on.