IEA: Obnovljivi izvori mogu biti glavni izvor električne energije

IEA: Obnovljivi izvori mogu biti glavni izvor električne energije

BERLIN – Ekspanzija proizvodnje energije iz obnovljivih izvora naglo je porasla 2022. godine i za tri godine mogla bi da prođe ugalj kao glavni izvor električne energije, saopštila je Međunarodna agencija za energiju u novom izveštaju objavljenom u utorak, preneo je Asošijeted pres.

Agencija sa sedištem u Parizu saopštila je da je globalna energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu izazvala neviđeni porast obnovljivih izvora energije, jer zemlje traže energiju vetra i sunca kako bi ojačale svoju energetsku bezbednost.

Više od 90% globalne ekspanzije električne energije biće iz obnovljivih izvora u narednih pet godina, saopštila je IEA, revidirajući svoju prognozu za 2027. godinu naviše za 30%.

„Obnovljivi izvori energije su se već brzo širili, ali globalna energetska kriza ih je gurnula u izvanrednu novu fazu još bržeg rasta jer zemlje nastoje da iskoriste prednosti svoje energetske sigurnosti“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol. „Svet je spreman da doda onoliko obnovljive energije u narednih pet godina koliko je to činio u prethodnih 20 godina.“

„Ovo je jasan primer kako trenutna energetska kriza može biti istorijska prekretnica ka čistijem i sigurnijem energetskom sistemu“, dodao je Birol.

Zamena fosilnih goriva obnovljivim izvorima pomoći će da se očuva mogućnost ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u izveštaju agencije. To je ambicioznije ograničenje na koje su se zemlje dogovorile Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015.