Kuba će dozvoliti bokserkama da se takmiče prvi put posle šest decenija

Kuba će dozvoliti bokserkama da se takmiče prvi put posle šest decenija

HAVANA – Bokserska kuća Kube dala je zeleno svetlo ženama koje žele da učestvuju na turnirima po prvi put od revolucije Fidela Kastra 1959. godine, saopštili su u ponedeljak sportski zvaničnici, preneo je Rojters.

Karipsko ostrvo – dugo slavno po svojim vrhunskim muškim bokserima – osvojilo je 41 zlatnu medalju na Olimpijskim igrama od Minhena 1972. godine, zauzimajući prvo mesto na svetskim listama.

Ali, ambiciozne bokserke Kube – decenijama kojima je bilo zabranjeno da se takmiče – do sada nisu imale drugog izbora osim da migriraju kako bi dostigle najviše nivoe svog sporta.

„Ženski boks na Kubi… će nas dovesti do međunarodne tabele medalja“, rekao je Ariel Sainz, potpredsednik Kubanskog instituta za sport (INDER), na konferenciji za novinare, nakon što je objavio odluku vlade da legalizuje učešće žena u sportu.

Sainz je rekao da je nedavno odobreni porodični zakonik na Kubi, skup propisa koji imaju za cilj brisanje diskriminacije žena i LGBT zajednice u kubanskoj „mačističkoj“ kulturi, pruža pravnu osnovu za taj potez.

„Sada imamo {zakon} koji osigurava jednakost između muškaraca i žena“, rekao je Sainz.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je 2009. da bi žene mogle da počnu da se takmiče u boksu na Igrama. Tri godine kasnije prve bokserke su se takmičile na Igrama u Londonu 2012, a kasnije u Rio de Žaneiru 2016. i Tokiju 2020.

Kuba je do sada bila jedna od nekolicine zemalja koje nisu praktikovale ženski boks među 202 nacije koje su povezane sa Međunarodnom bokserskom asocijacijom (IBA).

„Izgubili smo vreme, ali ćemo to nadoknaditi“, rekao je Alberto Puig, predsednik Kubanske bokserske federacije.

Vlasti u ponedeljak nisu saopštile zašto je ženama zabranjeno da boksuju na Kubi. Ženama na ostrvu je dozvoljeno da učestvuju u rvanju, dizanju tegova, karateu, tekvondou i džudou.

Dodatak boksa je brzo izazvao talase u teretanama u kubanskoj prestonici Havani, gde su žene godinama trenirale, da bi bile prinuđene da napuste ostrvo ako žele da se takmiče.

„Posle godina odricanja i truda, plamen boksa je počeo da se gasi za mene“, rekla je Legnis Kala, levoruka bokserka od 57 kilograma koja je uz tu vest navukla rukavice i počela da lupa po vreći peska u teretani.

„Ovo je za mene ostvarenje sna.“