Ostin: Putinov rat je uzrok, a ne rezultat širenja NATO-a

Ostin: Putinov rat je uzrok, a ne rezultat širenja NATO-a

Rat koji je započeo ruski predsednik Vladimir Putin nije rezultat, već uzrok širenja NATO-a, smatra američki ministar odbrane Lojd Ostin, prenosi Ukrinform.

„Rusija nije bila isprovocirana. Rusija nije bila ugrožena. Rusija nije napadnuta. Umesto toga, jedan čovek je izabrao rat. A Putinov rat nije rezultat širenja NATO-a. On je uzrok širenja NATO-a. A sada, zbog Čežnja Kremlja za nestalom imperijom, Evropa se suočava sa najgorom bezbednosnom krizom od kraja Drugog svetskog rata“, rekao je Ostin u svom obraćanju na Reganovom nacionalnom odbrambenom forumu u Simi dolini u Kaliforniji.

On je podsetio da Rusija, kao članica Saveta bezbednosti UN, „vodi rat da bi uskratila demokratiju za više od 43 miliona ljudi“.

Putinov rat dao je svima na Zemlji pregled sveta tiranije i previranja u kojem niko ne bi želeo da živi, dodao je on.

Ostin je rekao da su saveznici iz NATO-a ojačali njegov istočni bok, a Sjedinjene Države podigle ukupan broj pripadnika raspoređenih u Evropi sa 80.000 na više od 100.000.

„Nećemo biti uvučeni u Putinov rat. Ali mi ćemo stajati uz Ukrajinu dok se ona bori da odbrani svoje građane i svoj suverenitet. […] Podržavaćemo pravo Ukrajine da se brani koliko god je potrebno“, rekao je Ostin .