Dodaci ishrani mogu imati ulogu u lečenju gubitka kose

Dodaci ishrani mogu imati ulogu u lečenju gubitka kose

Možda postoji potencijalna uloga dodataka ishrani u lečenju gubitka kose, prema pregledu objavljenom na mreži 30. novembra u JAMA Dermatologi.

Lara Drake, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Tufts u Bostonu, i kolege su sproveli sistematski pregled kako bi ispitali i sastavili nalaze svih dijetetskih i nutritivnih intervencija za lečenje gubitka kose kod osoba bez poznatog osnovnog nutritivnog nedostatka. Podaci su uključeni iz 30 članaka: 17 randomizovanih kliničkih ispitivanja (RCT), 11 kliničkih studija (ne-RCT) i dve studije serije slučajeva.

Istraživači su otkrili potencijalnu korist od Viviscal, Nourkrin, Nutrafol, Lambdapil, Pantogar, kapsaicina i izoflavona, omega 3 i 6 sa antioksidansima, nutraceutika jabuke, ukupnih glukozida paeona i tableta složenog glicirizina, cinka, tokotrienola od bundeve i nutritivnih intervencija sa najkvalitetnijim dokazima. Dokazi niskog kvaliteta za poboljšanje toka bolesti primećeni su za kimchi i cheonggukjang, vitamin D 3 i Forti5. Za sve procenjene terapije, neželjeni efekti su bili retki i blagi.

„Neki pacijenti sa gubitkom kose mogu imati koristi od dodataka ishrani, a zajedničko donošenje odluka sa dermatolozima treba podsticati da se preispitaju rizici i prednosti svakog tretmana“, pišu autori.