Premijer Poljske o nemačkim sistemima PVO Patriot

Premijer Poljske o nemačkim sistemima PVO Patriot

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je u ponedeljak ponovo pozvao da se Ukrajini obezbede protivvazdušni raketni sistemi „Patriot“, koje je Berlin ponudio Varšavi nakon incidenta u Pševodovu, jer je Kijevu potrebno više njih, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na PAP.

Tokom konferencije za novinare u ponedeljak, šefu poljske vlade je postavljeno pitanje da li će Poljska prihvatiti PVO sistem Patriot od Nemačke ako ih ne prebaci Ukrajini.

„Da, razmotrićemo, naravno, takvu opciju, ali obraćamo pažnju na to da, na kraju krajeva, niko ne želi da kupuje opremu samo da bi ona stajala“, odgovorio je Moravecki.

On je primetio da u Ukrajini, posebno u njenim zapadnim regionima, bombe padaju i ljudi ginu skoro svaki dan. „Zbog toga, neka ovo oružje koje se šalje služi što bolje za zaštitu ukrajinskog neba. Tako će služiti i za zaštitu poljskog neba“, naglasio je poljski premijer.

Moravecki je izrazio nadu da će „ceo proces biti moguće organizovati tako da zapadni deo Ukrajine bar ima ovu zaštitu kroz savremene sisteme protivraketne odbrane i protivvazdušne odbrane“.

Posle incidenta u Pševodovu, kada su dve osobe poginule od posledica raketiranja, nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht ponudila je pomoć Poljskoj, uključujući sisteme Patriot i lovce Eurofighter, koji će štititi vazdušni prostor Poljske.

Prošle nedelje, lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda, Jaroslav Kačinjski, rekao je da bi za bezbednost Poljske bilo bolje da Nemačka ponudi sisteme PVO Patriot Ukrajini, a ne njoj.

Nakon toga, Nemačka je saopštila da sa svojim saveznicima razgovara o zahtevu Poljske da pošalje nemačke sisteme Patriot u Ukrajinu.