Kličko: U Kijevu nije planirana potpuna evakuacija

Kličko: U Kijevu nije planirana potpuna evakuacija

Potpune evakuacije stanovnika prestonice neće biti, dok je moguće privremeno preseljenje pojedinih kategorija stanovništva u prigradska naselja, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u intervjuu za RBC-Ukrajina.

„Bila bi velika greška da se nismo pripremili za razne scenarije. Da je pre godinu dana, u ovo doba decembra, neko počeo da priča šta će se dešavati u budućnosti – o ubijanju ljudi, o ratu. ,silovanje i genocid – ne bi se nazvali zdravom osobom.Ali danas je to, nažalost, užasna, surova realnost.Ne želimo nikoga da držimo u toploj kupki, ali ni ne želimo uplašiti bilo koga“, rekao je Kličko.

On je naglasio da vlasti u Kijevu čine sve da ne dođe do potpunog zamračenja. Istovremeno, opštinske vlasti se spremaju za svakakve scenarije.

„Činimo sve da svaka osoba u gradu shvati da nam je stalo do njih i da ni jednog čoveka nećemo ostaviti u nevolji. Ponoviću još jednom: moramo da budemo spremni na razne scenarije, uključujući i one loše. U slučaju, svako od nas ima algoritam delovanja, čak iu slučaju evakuacije.Ne isključujem ni najgori scenario.Neće biti potpune evakuacije – možda delimične, ali se to ne može nazvati evakuacijom. Ovo je privremeno preseljenje određenih kategorija ljudi u predgrađa, na mesta gde se mogu naći usluge“, istakao je gradonačelnik Kijeva.

Kličko je naglasio da nema govora o preseljavanju u druge regione ili odvođenju Kijevljana u inostranstvo.

U Kijevu radi više od 430 grejnih mesta, a vlasti glavnog grada pripremaju još 100 takvih mesta u slučaju vanredne situacije.