Zelenski kritikuje Klička zbog centara za hitne slučajeve

Zelenski kritikuje Klička zbog centara za hitne slučajeve

U retkom javnom sporu u kojem su učestvovali ukrajinski lideri, predsednik Volodimir Zelenski je u petak kritikovao gradonačelnika Kijeva zbog, kako je rekao, lošeg posla postavljanja skloništa za hitne slučajeve kako bi se pomoglo onima bez struje i grejanja nakon ruskih napada, prenosi Rojters.

Nakon slamanja ruskih raketnih udara na sistem za proizvodnju električne energije, Ukrajina je uspostavila hiljade takozvanih „centara nepobedivosti“ gde ljudi mogu da pristupe toploti, vodi, internetu i vezama za mobilne telefone.

U večernjem obraćanju, Zelenski je ukazao da gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegovi zvaničnici nisu učinili dovoljno da pomognu.

„Nažalost, lokalne vlasti nisu dobro poslovale u svim gradovima. Konkretno, ima mnogo pritužbi u Kijevu… Blago rečeno, potrebno je više posla“, rekao je on, rekavši da je nivo usluga dostupnih u mnogim Kijevima centri nisu bili dovoljno dobri.

„Obratite pažnju – Kijevljanima je potrebna veća podrška… mnogi (njih) su bez struje 20 ili čak 30 sati. Očekujemo kvalitetan rad od kabineta gradonačelnika.

Zelenski je takođe kritikovao one za koje je rekao da su lagali u svojim zvaničnim izveštajima, ali nije izneo detalje. Do sada je osnovano više od 4.000 centara.

Ove primedbe su bile neobične jer je Zelenski nastojao da neguje sliku nacionalnog jedinstva tokom rata i obično obasipa zvaničnike pohvalama.

Kličko, 51-godišnji bivši profesionalni bokser, izabran je za gradonačelnika Kijeva 2014. Iz njegovog kabineta nije bilo hitne reakcije.