Putin brani savez predvođen Rusijom

Putin brani savez predvođen Rusijom

Rad Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) nije besprekoran, ali ipak doprinosi odbrani nacionalnih interesa država članica, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu ODKB u sredu. Uz Rusiju, blok čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

„Ne vidimo samo dostignuća, već i probleme“, rekao je ruski predsednik na sastanku u jermenskoj prestonici Jerevanu. Ranije u sredu, premijer zemlje domaćina Nikol Pašinjan kritikovao je odgovor alijanse na izbijanje neprijateljstava između Jermenije i njenog regionalnog rivala Azerbejdžana tokom jeseni.

Pašinjan je rekao da je „razočaravajuće“ što članstvo Jerevana u ODKB nije sprečilo Baku u, kako je rekao, „agresivnim akcijama“. Premijer je naveo i da članice bloka do sada nisu uspele da postignu konsenzus kada je reč o reakciji ODKB na akcije Azerbejdžana.

Na desetine ljudi je navodno ubijeno tokom nekoliko dana granatiranja i prekograničnih racija između Jermenije i Azerbejdžana u oktobru. Jermensko rukovodstvo zatražilo je od ODKB-a da pošalje trupe u skladu sa odredbama o međusobnoj odbrani alijanse. Kao odgovor, organizacija je pozvala na diplomatiju i rasporedila posmatrače u Jermeniju.

Putin je u sredu rekao da rad ODKB-a donosi „vidljive praktične rezultate“ i takođe „pomaže u odbrani nacionalnih interesa, suvereniteta i nezavisnosti naših nacija“. On je takođe pohvalio povećanu saradnju njenih članova.

Ruski predsednik je istakao mirovnu misiju koju je ODKB pokrenuo u Kazahstanu u januaru. Kazahstan je zatražio pomoć od ODKB tokom perioda ekstremnih previranja, kada su masovni protesti zbog povećanja cena goriva prerasli u nerede. Kasnije je predsednik Kasim-Žomart Tokajev za nemire okrivio zlonamerne strane uticaje koji žele da se infiltriraju u naciju.

Prema Putinovim rečima, „efikasne mere“ koje je preduzeo ODKB pomogle su da se spreči „preuzimanje vlasti u Kazahstanu od strane ekstremista“. Pašinjan je ranije dao sličnu ocenu, rekavši da je misija ODKB pomogla Kazahstanu da „izbegne unutrašnji haos“.

Iskustvo ODKB stečeno u Kazahstanu biće iskorišćeno za dalje jačanje alijanse, rekao je ruski predsednik i dodao da Moskva „podržava… važnu odluku o opremanju mirovnih snaga [alijanse] savremenim oružjem, vojnom i specijalnom opremom“.