EU postavlja plan za mediteranske migrante

EU postavlja plan za mediteranske migrante

BRISEL – Evropska komisija je u ponedeljak postavila akcioni plan od 20 tačaka koji je osmišljen za rešavanje rastuće migracije u centralnom Mediteranu uoči hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova, preneo je Rojters.

Preko 90.000 migranata i izbeglica stiglo je u Evropsku uniju ove godine centralnim mediteranskim putem, kao što je preko mora od severne Afrike do Italije ili Malte, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na 2021. Ministri unutrašnjih poslova održaće razgovore u petak.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson rekla je na konferenciji za novinare da je jedan fokus plana EU jačanje saradnje sa trećim zemljama, uključujući akcije za sprečavanje odlazaka iz Severne Afrike.

Komisija kaže da većina migranata odlazi iz Libije i Tunisa i dolazi prvenstveno iz Egipta, Tunisa i Bangladeša. EU ima za cilj da potroši 580 miliona evra između 2021. i 2023. za podršku severnoafričkim zemljama i pomoć u podsticanju ekonomskog rasta i zapošljavanja u regionu.

Pitanje je došlo do izražaja ranije ovog meseca kada su se Pariz i Rim sukobili oko toga što je Francuska prihvatila čamac sa 234 spasena migranta koje je Italija odbila.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi nazvao je predlog „čvrstim početkom”, pozdravljajući fokus na većoj saradnji sa zemljama porekla i tranzita i bolju koordinaciju aktivnosti spasavanja na moru.

Johanson je rekla da je potrebna veća koordinacija EU u potrazi i spasavanju, uključujući među priobalnim državama i državama zastave, i naglasio da je pružanje pomoći ljudima zatečenim u nevolji na moru zakonska obaveza.

Ona je takođe istakla sporazum EU postignut u junu o dobrovoljnom preseljenju migranata i finansijskim doprinosima iz zemalja EU koje nisu u prvoj liniji fronta.