Zelenski poziva saveznike NATO-a da preduzmu konkretne akcije

Zelenski poziva saveznike NATO-a da preduzmu konkretne akcije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tokom svog obraćanja Parlamentarnoj skupštini NATO-a pozvao članice Alijanse da preduzmu konkretne mere za sprovođenje ukrajinske formule mira, koja će garantovati mir i pravdu za Ukrajinu i celu evroatlantsku zajednicu, prenosi Ukrinform.

„Danas sam u svom obraćanju Parlamentarnoj skupštini NATO-a govorio o doprinosu Ukrajine odbrani slobode i evropskih vrednosti. Pozvao sam članice Alijanse da preduzmu konkretne akcije za sprovođenje ukrajinske formule mira, koja može pouzdano da garantuje mir i pravdu za Ukrajinu. i celokupnu evroatlantsku zajednicu, i pozvao sve parlamente država članica NATO da konačno donesu odluku o priznavanju Rusije kao terorističke države. Verujem da ćemo postepeno postići ovaj rezultat. Ovako će se Rusija doživljavati u To je upravo ono što je postala – teroristička država“, rekao je Zelenski u svom video obraćanju.

On je zahvalio svim poslanicima Parlamentarne skupštine NATO-a, koji su danas usvojili relevantnu rezoluciju kojom potvrđuju ovu i druge inicijative Ukrajine.

Kako je ranije preneo Ukrinform, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je 13. oktobra rezoluciju kojom se ruski režim priznaje kao „teroristički“. Parlamentarna skupština NATO pozvala je danas na stvaranje specijalnog međunarodnog tribunala za agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i priznala Rusku Federaciju kao terorističku državu.