Litvanija: NATO i ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane treba da zajednički obore ruske rakete

Litvanija: NATO i ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane treba da zajednički obore ruske rakete

Sistemi protivvazdušne odbrane NATO saveznika i Ukrajine treba da počnu zajednički da obaraju ruske rakete što dublje iznad teritorije Ukrajine. Takav potez bi poslužio za deeskalaciju i sprečavanje raketnih napada na teritoriju NATO-a,  izjavio je potpredsednik litvanskog Seimasa Paulius Saudargas u komentaru Gildholu.

„Snažno podržavam ideju da se sistemi protivvazdušne odbrane rasporede na granici između NATO-a i Ukrajine, barem u Poljskoj. To bi doprinelo da se ukrajinsko nebo zaštiti što dublje u njenu teritoriju, istovremeno štiteći i sam NATO. Siguran sam da takvo poboljšanje ne bi značilo eskalaciju rata sa Rusijom, već upravo obrnuto – pomoglo bi da se dođe do deeskalacije obezbeđivanjem sprečavanja raketnih udara na teritoriji NATO-a“, rekao je političar.

„Posebnu pažnju treba skrenuti na stvaranje protivvazdušnog štita nad nuklearnim elektranama u Ukrajini, tako da zapadne zemlje moraju da obezbede adekvatne sisteme protivvazdušne odbrane“, rezimirao je Saudargas.

Ranije su Evropska unija i SAD stavile na Rusku Federaciju punu odgovornost za raketni udar u kojem su poginule dve osobe na poljskom tlu.

Kako je saopšteno, u selu Pševodov, Lublinsko vojvodstvo, u blizini poljsko-ukrajinske granice, dve osobe su poginule od eksplozije projektila 15. novembra.

Poljska i SAD, oslanjajući se na svoju preliminarnu procenu, tvrde da je reč o raketi ukrajinskog PVO sistema. Ukrajina osporava ovu verziju.

Ukrajinski stručnjaci stigli su u Poljsku da učestvuju u istrazi.

U međuvremenu, ruska propaganda pokušava da iskoristi tragični incident u Pševodovu da podstakne neprijateljstvo između Ukrajinaca i Poljaka, prema poljskoj službi za bezbednost medijskog prostora.