Poslanici EU protive se oslobađanju sredstava Orbanu

Poslanici EU protive se oslobađanju sredstava Orbanu

BRISEL  – Neki poslanici Evropske unije upozorili su izvršnu komisiju bloka da ne otključava milijarde evra fondova za Mađarsku, rekavši da premijer Viktor Orban gazi demokratske norme.

Očekuje se da će Evropska komisija sa sjedištem u Briselu sljedeće sedmice odobriti davanje Mađarskoj sredstava u vrijednosti od čak desetine procijenjenog BDP-a zemlje za 2022. nakon što Budimpešta preduzme korake ka poboljšanju zaštitnih mjera protiv korupcije i nezavisnosti svog pravosuđa, prenosi Rojters.

Orban se žestoko sukobio sa EU zbog demokratskih normi, pošto je mađarski lider pooštrio ograničenja za nevladine organizacije, medije, akademike i sudije i razbio prava migranata i homoseksualaca.

Poslanici koji predstavljaju frakciju socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, kao i oni iz liberalnog Renev-a i Zelenih, rekli su da poslednje promene nisu ni blizu dovoljno da osiguraju zdravu demokratiju u Mađarskoj.

„Mađarska vlada ne poštuje vladavinu prava“, rekao je Eider Gardiazabal Rubial, španski član S&D-a. „Prava odluka je da se odobri zamrzavanje sredstava.

Sofija in ‘t Veld, holandska liberalka, rekla je da Orban ucenjuje EU blokiranjem zajedničkih odluka koje zahtevaju jednoglasnost, od minimalnog globalnog korporativnog poreza do 18 milijardi evra planirane podrške Ukrajini da joj pomogne u borbi protiv Rusije.

„Vidimo trgovinu konjima sa našim vrednostima“, rekla je ona komori.

Danijel Frojnd, nemački zeleni i bivši aktivista Transparensi internešenela, rekao je: „Novac mora biti zamrznut jednom zauvek, to je jedini jezik koji Orban razume.

Govornik najveće grupe u Evropskom parlamentu, Evropske narodne partije desnog centra, bio je manje otvoren. Član grupe evropskih konzervativaca i reformista – gde sedi Orbanov Fides – podržao je Budimpeštu u njenim borbama sa blokom.

Užarene poruke, međutim, verovatno neće poremetiti ono što su izvori iz EU rekli Rojtersu da se nazire odobravanje sredstava u ukupnom iznosu od čak 14,7 milijardi evra.

Govoreći u ime izvršne vlasti, evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders rekao je da je poslednjih meseci postignut napredak u pregovorima između Brisela i Budimpešte.

Iako Orban možda neće dobiti sav novac otključan, verovatno bi dobio uslovno odobrenje Komisije za oko 7,2 milijarde evra namenjenih Mađarskoj iz stimulativnog fonda bloka kako bi pomogao ekonomijama da se izleče od pandemije COVID-19.

Očekuje se da će Komisija takođe predložiti smanjenje kazni za korupciju sa 7,5 milijardi evra – ili 65 odsto razvojnih fondova predviđenih za Mađarsku u narednim godinama.