Federer: Negativan uticaj sporta na mentalno zdravlje igrača

Federer: Negativan uticaj sporta na mentalno zdravlje igrača

Zahtevan raspored ATP i VTA kola može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje igrača, izjavio je u subotu teniski velikan Rodžer Federer, prenosi Rojters.

Dvadesetostruki grend slem šampion povukao se iz sporta u septembru.

Dok je Federer imao mesec dana manje od svog 40. rođendana kada je odigrao svoj poslednji takmičarski meč u singlu, Švajcarac je priznao da danak jurnjave za titulama i rangiranje bodova iz nedelje u nedelju može uticati na igrače.

„Trebalo bi da pokažete snagu. Ali mi nismo mašine, mi smo ljudska bića“, rekao je Federer na konferenciji za novinare u Tokiju.

„Kada se igrači penzionišu kao super mladi, potpuno razumem. Vidimo to s vremena na vreme. Uvek osećam da je to tako šteta, jer bi se moglo mnogo toga dešavati u budućnosti.

„Turneja je teška… putovanja, trening, džetlag. Niko ne sme da kaže ‘Danas sam umoran’, jer izgleda kao da si slab, i zato igrači ponekad završe sa mentalnim problemima.“

Brojni teniski profesionalci progovorili su o svojim problemima sa mentalnim zdravljem, uključujući Naomi Osaku i Nika Kirjosa, dok je Eš Barti šokirala svet tenisa ranije ove godine kada se povukla iz sporta manje od dva meseca nakon što je osvojila Australijan open sa samo 25 godina.

Federer je dodao da strogi doping režim takođe vrši pritisak na igrače, koji svakodnevno moraju da obaveštavaju nadležne organe o tome gde se nalaze.

„Moramo da popunjavamo formulare za doping svaki dan, jedan sat u toku dana, gde ste vi“, rekao je 41-godišnji Švajcarac.

„Uvek ste svesni da bi mogli doći svakog trenutka, posebno u tom času.“

„Mislim da nisam bio toliko svestan toga, koliko je ta misao uvek tu, sa tobom, sve dok se ne povučeš i onda shvatiš da stres nestaje.“