Zelenski: U Ukrajini je zbog ruske agresije uništeno oko 3 miliona hektara šuma

Zelenski: U Ukrajini je zbog ruske agresije uništeno oko 3 miliona hektara šuma

Od 15. do 16. novembra 2022. održan je Samit G20 u Indoneziji. Učesnici samita dogovorili su zajedničku deklaraciju, koja se sastoji od 52 klauzule, koje odražavaju mnoge postojeće globalne probleme, istakao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

„Formalno je i Rusija podržala deklaraciju, ali u stvarnosti ona krši većinu stvari sadržanih u deklaraciji. A neke od akutnih globalnih problema za koje G20 izjavljuje da ih rešava namerno kreira Rusija“, rekao je predsednik Ukrajine.

Konkretno, tokom samita G20, Rusija je pokrenula masivan raketni napad na Ukrajinu. Neprijatelj je prvog dana ispalio oko 100 projektila na ukrajinske energetske objekte, a narednog dana je izvršeno više udara i na elektrane i na objekte za proizvodnju gasa.

„Rusija navodno potvrđuje zaštitu prirodne sredine, ali je svojom agresijom već uništila skoro tri miliona hektara šuma u ​​našoj zemlji! Spaljeni su granatiranjem. I ovo je samo jedan od hiljada zločina koje je Rusija počinila protiv životne sredine“, naglasio je Zelenski.

Prema rečima predsednika Ukrajine, na stotine bolnica je uništeno ruskim projektilima širom zemlje.

„Da li znate koliko je obrazovnih ustanova u Ukrajini ruska vojska uništila za 9 meseci rata? Granatirano je 2.719, a potpuno uništeno 332. To su univerziteti, škole“, dodao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je naglasio da ruska agresija nije prestala ni jednog dana, kao što ruske laži svetu nikada nisu prestale. S tim u vezi, Zelenski je napomenuo da međunarodni pritisak na Rusiju ne treba da prestane ni na jedan dan, a to mogu da urade ne samo političari, već svako na svom nivou.

„Naravno, protiv Rusije treba primeniti nove sankcije. Efikasan je. Potreban je novi evropski paket sankcija. Molimo vas da branite ovu potrebu na panevropskom nivou“, rekao je Zelenski.

Istovremeno, predsednik Ukrajine pozvao je irske studente da šire istinu o ratu koji je Rusija pokrenula u Ukrajini.

„Što više kolektivnih napora bude uloženo, to ćemo pre naterati Rusiju da napusti teritoriju Ukrajine i ispuni svoje obaveze prema svetu“, rekao je Zelenski.

Podsećamo da je 24. februara 2022. Rusija započela invaziju na Ukrajinu u punom obimu kao nastavak oružane agresije koja je trajala od 2014. godine.