EU očekuje da će biti spremna za ograničenje cene ruske nafte od 5. decembra

EU očekuje da će biti spremna za ograničenje cene ruske nafte od 5. decembra

Evropska unija očekuje da će njena regulativa biti završena na vreme za uvođenje plana G7 za ograničavanje cene ruske sirove nafte 5. decembra, rekao je šef energetske politike EU Reuters.

EU će od tog datuma zabraniti uvoz ruske sirove nafte, a od 5. februara i ruskih naftnih derivata, što će Rusiji uskratiti prihode od nafte i primorati jednog od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika nafte da traži alternativna tržišta.

Pored toga, plan G7, namenjen kao dodatak embargu EU, omogućiće provajderima brodskih usluga da pomognu u izvozu ruske nafte, ali samo po prinudno niskim cenama. Ovo takođe treba da stupi na snagu 5. decembra.

„Naše sankcije će pokriti sirovu naftu za zemlje članice EU, tako da nećemo kupovati rusku sirovu naftu od 5. decembra, a pokrili smo mogući jaz u ceni nafte za međunarodne kupce našim osmim paketom sankcija“, rekao je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

„Ako G7 odluči tačan nivo ograničenja cena, biće nam potreban i mandat saveta za to“, rekla je ona na marginama klimatskog samita COP 27 u Egiptu ove nedelje.

Simson je rekao da je bilo dovoljno vremena: „Uspeli smo da pregovaramo u roku od nekoliko dana. Dakle, opšti okvir je na mestu.“

Međunarodna agencija za energetiku saopštila je ove nedelje da bi potez da se Moskvi uskrati prihod stvorio više neizvesnosti za tržišta nafte i povećao pritisak na cene, uključujući dizel.

Vašington planira da u narednim danima izda smernice o ograničenju ruske cene nafte i spreman je na neke „štucanje“ u njegovoj primeni, odvojeno je rekao zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Zvaničnik EU je rekao da su razmene nastavljene sa G7 s obzirom na krajnji rok 5. decembar.

„Cilj je naravno da se finalizira sporazum sa G7 pre 5. decembra“, rekao je zvaničnik, dodajući da je „svestan da nije ostalo mnogo vremena“.

„Očekujem da ćete čuti nešto u toku sledeće nedelje.