Srbija povećava uvoz gasa iz Rusije

Srbija povećava uvoz gasa iz Rusije

Srbija će od 1. decembra iz Rusije dobijati dodatnih 2 miliona kubnih metara gasa dnevno, izjavio je u četvrtak za RIA Novosti Dušan Bajatović, šef državnog snabdevača energentima Srbijagas.

Rusija je trenutno jedini snabdevač prirodnog gasa u Srbiji. Beograd je već obezbedio 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, što pokriva 62 odsto potražnje zemlje, a planira da rezerviše još 700 miliona kubnih metara gasa za zimski period.

Ranije ovog meseca, predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić rekao je da će zemlji, prema sadašnjoj stopi potrošnje, biti potrebno oko 4 milijarde kubnih metara godišnje kako se udalji od zastarelih termoelektrana na ugalj. Državna elektroprivreda EBS planira da izgradi nove gasne stanice u nekoliko gradova, uključujući Beograd, Niš i Novi Sad.

Srbija, koja dobija snabdevanje iz Rusije preko gasovoda Turski tok, takođe je podržala predlog Moskve da se izgradi čvorište za distribuciju prirodnog gasa u Turskoj, rekavši da bi to pomoglo Beogradu da zadovolji rastuću potražnju za energijom.