FAA ne očekuje da će sertifikovati Boeing 737 MAKS 7 pre kraja godine

FAA ne očekuje da će sertifikovati Boeing 737 MAKS 7 pre kraja godine

VAŠINGTON – Vršilac dužnosti šefa Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) rekao je u četvrtak da ne očekuje da će agencija sertifikovati Boeing 737 MAKS 7 pre ključnog roka na kraju godine, preneo je Rojters.

Vršilac dužnosti FAA administratora Bili Nolen rekao je da će „ne izgleda“ da će 737 MAKS 7 biti sertifikovan do kraja godine.

Boeing traži od Kongresa da odustane od decembarskog roka kojim se nameće novi bezbednosni standard za moderna upozorenja u pilotskoj kabini za 737 MAKS 7 i 737 MAKS 10. Nolen je rekao da je njegov osećaj da FAA ne može da nastavi bilo kakav rad na sertifikaciji aviona posle kraja decembra bez akcija Kongresa.

Nolenovi komentari bi mogli da izvrše pritisak na Kongres da u narednoj nedelji reaguje na dve varijante MAKS-a. Boing nije odmah komentarisao.

Izvršni direktor Boinga Dejv Kalhun rekao je prošlog meseca da je uveren da će proizvođač aviona dobiti od Kongresa SAD produženje ključnog roka za dobijanje sertifikata MAKS 7 i MAKS 10.

Nakon 27. decembra, svi avioni moraju imati moderne sisteme za uzbunjivanje u kokpitu koji će biti sertifikovani od strane FAA, što bi značilo značajna kašnjenja za raspoređivanje novih MAKS aviona osim ako Kongres ne odobri odricanje od produženja roka.

Boeing je prošlog meseca saopštio da očekuje da će 737 MAKS 7 biti sertifikovan ove godine ili 2023. godine, a MAKS 10 da počne FAA sertifikaciono testiranje leta 2022. ili 2023. i da uđe u upotrebu 2023. ili 2024. godine.

Ranije ovog meseca, republikanski senator Rodžer Viker je bezuspešno tražio da se zakonu o odbrani priloži produženje maksimalnog roka do septembra 2024. Privredna komora je ove nedelje podržala taj napor.

Zahteve je usvojio Kongres kao deo reforme sertifikacije koja je usvojena nakon što su dve fatalne nesreće 737 MAKS ubile 346 ljudi i dovele do 20-mesečnog prizemljenja najprodavanijeg aviona.