EU  obećala više od milijardu eura Africi

EU obećala više od milijardu eura Africi

Evropska unija i neke države članice će uplatiti više od milijardu evra pomoći Africi da se prilagodi promenama klime, objavio je potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans u Egiptu.

“Zajedno, Evropska unija i četiri države članice – Danska, Francuska, Holandija i Nemačka – osiguraće više od milijardu evra da pomognu prilagođenje Afrike”, najavio je Timmermans na klimatskom samitu COP27 u letovalištu Šarm-el-Šeik.

Ta inicijativa mora pokrenuti nove i postojeće programe, saopštila je Komisija ne navodeći koliki je udeo novih programa u predloženom planu.

Sredstva će poslužiti za prikupljanje podataka o klimatskim rizicima, zatim za jačanje sistema ranog upozorenja stanovništva na neposrednu katastrofu, kao i pomoć u prikupljanju novca, uključujući iz privatnih izvora, za borbu protiv klimatskih promena.

Deo novca biće usmeren na pokirvanje gubitaka i šteta kojima je kontinent izložen. Ovo je tekma oko koje se spore učesnici samita COP27. Evropska unija objavila je da će 60 miliona evra biti specifično određeno za pokrivanje šteta.

Timmermans je sa druge strane odbacio predlog grupe G77+Kina koja okuplja više od 130 zemalja u usponu i siromašnih zemalja o osnivanju specifičnog finansijskog fonda za kompenzaciju šteta. Rekao je tada da će EU izneti sopstveni prijedlog.

Predlog koji je iznela grupa G77+Kina “polazi od situacije kakav je bila pre 30 godina, a ne iz 2022. i zato ako krenete iz 1992. zemlje koje danas imaju velike finansijske izvore i imale su jak ekonomski rast, bile bi izuzete i ne bi trebale uplaćivati u fond iz kog bi se pomagalo najranjivijima. Mislim da je to neprihvatljivo”, rekao je Timmermans novinarima.