Pelosi će objaviti ‘buduće planove’ nakon što GOP osvoji Kuću

Pelosi će objaviti ‘buduće planove’ nakon što GOP osvoji Kuću

Očekuje se da će predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi razgovarati o svojim planovima sa kolegama u četvrtak, nakon što su demokrate za dlaku izgubile kontrolu nad Predstavničkim domom od republikanaca na izborima na sredini mandata.

Njena odluka da ili traži još jedan mandat kao lider demokrata ili da se povuče je bila očekivana. Do toga će doći nakon što je stranka uspela da zaustavi očekivani republikanski talas u Predstavničkom domu i Senatu, ali i nakon brutalnog napada na njenog supruga Pola, krajem prošlog meseca u njihovoj kući u San Francisku.

„Predsednica planira da svoje buduće planove sutra uputi kolegama. Ostanite sa nama“, tvitovao je Pelosijev portparol Drev Hammill na Tviteru kasno u sredu. Nije dao dodatne informacije o vremenu ili mestu objavljivanja oglasa.

Govornica je „preplavljena pozivima kolega, prijatelja i pristalica“, rekla je Hamil i napomenula da je provela sredu uveče posmatrajući rezultate izbora u poslednjim državama gde se glasački listići još uvek prebrojavaju.

Kalifornijska demokrata, koja je postala prva žena u zemlji koja je držala čekić govornika, ključna je figura u američkoj politici.

Objavljujući svoju odluku, Pelosi bi mogla da pokrene domino efekat u vodstvu demokrata u Predstavničkom domu uoči internih stranačkih izbora sledećeg meseca, dok se demokrate reorganizuju za svoju novu ulogu manjinske stranke u novom Kongresu.

Pelosijev liderski tim, sa vođom većine Stenijem Hojerom iz Merilenda i demokratskim bičem Džejmsom Klajburnom iz Južne Karoline, dugo se kretao kao trijumvirat. Hojer i Klajburn takođe donose odluke o svojoj budućnosti.

Svi sada u svojim 80-im godinama, tri lidera demokrata u Predstavničkom domu suočila su se sa nemirnim kolegama željnim da se povuku i dozvole novoj generaciji da preuzme kontrolu.

Demokrate, poslanik Hakim Džefris iz Njujorka, predstavnica Ketrin Klark iz Masačusetsa i poslanik Pit Agilar iz Kalifornije, povremeno su se kretali na sličan način kao trio, svi radeći na liderskim ulogama.

Prvi put izabrana u Predstavnički dom 1987. godine, Pelosi je dugo bila ismevana od strane republikanaca kao liberala iz San Franciska, dok je stalno napredovala kao vešt zakonodavac i moćnik za prikupljanje sredstava. Njene demokratske kolege su povremeno cenile, ali su se i plašile Pelosijevog moćnog brenda vođstva.