Severna Koreja ispalila je projektil nakon što je zapretila „žešćim“ korakom

Severna Koreja ispalila je projektil nakon što je zapretila „žešćim“ korakom

Severna Koreja je u četvrtak lansirala balističku raketu kratkog dometa ka svojim istočnim vodama, nekoliko sati nakon što je zapretila da će pokrenuti „žešće“ vojne odgovore na SAD koje jačaju svoju bezbednosnu posvećenost svojim saveznicima Južnoj Koreji i Japanu.

Projektil ispaljen iz severne istočne priobalne oblasti Vonsan u 10:48 pao je u vode između Korejskog poluostrva i Japana, prema njenim susedima. Nakon što su otkrile lansiranje, južnokorejske, američke i japanske vojske brzo su osudile lansiranje za koje kažu da ugrožava stabilnost u regionu.

To je bilo prvo ispaljivanje balističkog projektila Severne Koreje u poslednjih osam dana i poslednje u nizu testova poslednjih meseci. Severna Koreja je ranije saopštila da su neki od testova simulacije nuklearnih napada na južnokorejske i američke ciljeve. Mnogi stručnjaci kažu da bi Severna Koreja na kraju želela da unapredi svoju nuklearnu sposobnost kako bi izvukla veće ustupke od svojih rivala.

Ranije u četvrtak, ministar spoljnih poslova Severne Koreje Čoe Son Hui upozorio je da će nedavni sporazum na samitu SAD-Južne Koreje i Japana o Severu ostaviti tenzije na Korejskom poluostrvu „nepredvidivijim”.

Čoova izjava bila je prvi zvanični odgovor Severne Koreje na trilateralni samit predsednika SAD Džoa Bajdena sa njegovim južnokorejskim i japanskim kolegama na marginama regionalnog skupa u nedelju u Kambodži. U zajedničkom saopštenju, trojica lidera su oštro osudila nedavne raketne testove Severne Koreje i složili se da rade zajedno na jačanju odvraćanja. Bajden je ponovo potvrdio posvećenost SAD da odbrani Južnu Koreju i Japan punim spektrom sposobnosti, uključujući nuklearno oružje.

„Što su SAD više raspoložene za ‘pojačanu ponudu proširenog odvraćanja’ svojim saveznicima i što više intenziviraju provokativne i blefirajuće vojne aktivnosti na Korejskom poluostrvu i u regionu, to će žešća (Severnokorejska) vojna kontraakcija biti, u direktnoj proporciji tome“, rekao je Čoe. „To će predstavljati ozbiljniju, realniju i neizbežniju pretnju za SAD i njihove vazalne snage.“

Čoe nije rekao koje korake bi Severna Koreja mogla da preduzme, ali je rekao da će „SAD biti svesne da se kockaju, zbog čega će sigurno požaliti“.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje odgovorilo je kasnije u četvrtak da je svrha trilateralnog samita bila koordinacija zajedničkog odgovora na obuzdavanju i odvraćanju napredujućih nuklearnih i raketnih pretnji Severne Koreje. Portparol Mun Hong Sik rekao je novinarima da bezbednosna saradnja između Seula, Vašingtona i Tokija doprinosi učvršćivanju proširenog odvraćanja SAD od svojih saveznika.

Severnokorejski projektil lansiran u četvrtak preleteo je oko 240 kilometara (150 milja) na maksimalnoj visini od 47 kilometara (29 milja), saopštio je zajednički načelnik štaba Južne Koreje. Lansiranje je nazvano „ozbiljnom provokacijom“ koja podriva mir i bezbednost na Korejskom poluostrvu.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da ponovljena lansiranja projektila od strane Severne Koreje ugrožavaju mir i bezbednost Japana, regiona i međunarodnog društva. Američko-pacifička komanda je saopštila da lansiranje u četvrtak „ističe destabilizujući uticaj (Severne Koreje) nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila“.

Nakon lansiranja, Zajednički generalštab Južne Koreje rekao je da su južnokorejska i američka vojska ranije u četvrtak organizovale vežbe protivraketne odbrane kako bi pregledale kombinovanu spremnost na severnokorejske provokacije. Ali južnokorejski vojni zvaničnici odbili su da daju dalje detalje vežbi, uključujući da li su već zakazane ili su dogovorene nakon što su otkrili znake skorog lansiranja severnokorejskih raketa.

Severna Koreja je uporno tvrdila da su njene nedavne aktivnosti testiranja oružja legitimne vojne kontraakcije američko-južnokorejskim vojnim vežbama, koje smatra praksom pokretanja napada na Sever. Vašington i Seul su rekli da su njihove vežbe odbrambene prirode.

U proteklih nekoliko godina, godišnja vojna obuka između Seula i Vašingtona je smanjena ili otkazana kako bi se podržala sada uspavana diplomatija sa Severnom Korejom i zaštitila od pandemije COVID-19. Ali poslednjih meseci, južnokorejske i američke trupe su proširile svoje redovne vežbe i nastavile trilateralnu obuku sa Japanom kao odgovor na pritisak Severne Koreje da poveća svoj nuklearni i raketni arsenal.

U svojoj izjavi u četvrtak, Čoe je rekla da su „SAD i njihovi sledbenici organizovali velike ratne vežbe za agresiju jednu za drugom, ali nisu uspele da obuzdaju ogromnu protivakciju Severne Koreje“.

Postojala je zabrinutost da bi Severna Koreja mogla da izvede svoju prvu nuklearnu probu u poslednjih pet godina kao svoj sledeći veliki korak ka jačanju svojih vojnih sposobnosti protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Zvaničnici SAD i Južne Koreje saopštili su da je Severna Koreja završila pripreme za sprovođenje nuklearne probne eksplozije u svom udaljenom postrojenju za testiranje na severoistoku. Neki stručnjaci kažu da bi test, ako bi bio napravljen, imao za cilj razvoj nuklearnih bojevih glava koje bi se postavljale na rakete kratkog dometa sposobne da pogode ključne ciljeve u Južnoj Koreji, kao što su američke vojne baze.

Pokretanje u četvrtak usledilo je dan nakon što su članice Grupe 20 vodećih ekonomija završile svoj samit u Indoneziji. Samit je u velikoj meri bio u senci drugih pitanja poput rata Rusije protiv Ukrajine, ali su Bajden i južnokorejski predsednik Jun Suk Jel iskoristili svoje bilateralne sastanke sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da pokrenu pitanje Severne Koreje. Njih dvojica su imali trilateralni samit sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom i razgovarali o Severnoj Koreji pre nego što su otputovali u Indoneziju na samit G-20.

U njihovim bilateralnim razgovorima sa Sijem, Bajden je istakao da svi članovi međunarodne zajednice imaju interes da podstaknu Severnu Koreju da se ponaša odgovorno, dok je Jun pozvao Kinu da igra aktivniju, konstruktivniju ulogu u rešavanju severnokorejskih nuklearnih pretnji.

Kina, poslednji glavni saveznik Severa i najveći izvor pomoći, osumnjičena je da izbegava da u potpunosti sprovodi sankcije Ujedinjenih nacija Severnoj Koreji i da šalje tajnu pomoć Severu kako bi pomogla svom siromašnom susedu da opstane i nastavi da služi kao bedem protiv uticaja SAD na Korejskog poluostrva.