Predsednik upravnog odbora Tesle svedoči u tužbi akcionara protiv Maska

Predsednik upravnog odbora Tesle svedoči u tužbi akcionara protiv Maska

VILMINGTON – Šef Teslinog odbora direktora svedočio je u utorak u tužbi akcionara u kojoj se osporava plan kompenzacije za izvršnog direktora Elona Maska za 2018. potencijalno vredan više od 55 milijardi dolara, preneo je AP.

„Nismo razgovarali o vremenu“, rekla je Robin Denholm kada je upitana o njenim razgovorima sa Maskom o planu kompenzacije, koji nije uključivao nikakav zahtev o tome koliko će vremena posvetiti kompaniji, za razliku od njegovih drugih poslovnih poduhvata.

„Bio je fokusiran na postizanje rezultata, a ne na bilo koji kvant vremena koji bi trebao da potroši“, rekao je Denholm. Ona je dodala da ne zna koliko sati Mask – koji je prošlog meseca preuzeo Tviter nakon što je platio 44 milijarde dolara za platformu društvenih medija – posveti Tesli.

„Ne brine me vreme“, dodao je Denholm, koji je bio član odbora za kompenzaciju u proizvođaču električnih automobila i solarnih panela koji je razvio plan. „Znam periode u kojima je spavao u fabrici.

U tužbi se navodi da je dodelu opcija akcija zasnovanoj na učinku pregovarala komisija za nadoknade i da su je odobrili članovi odbora Tesle koji su imali sukob interesa zbog ličnih i profesionalnih veza sa Maskom, uključujući ulaganja u njegove kompanije. Takođe se navodi da je glasanje akcionara kojim se odobrava plan kompenzacije zasnovano na pogrešnoj izjavi zastupnika.

U tužbi se navodi da je punomoćnik pogrešno opisao članove komiteta za obeštećenje kao „nezavisne“ i okarakterisao sve prekretnice koje su dovele do sticanja opcija na akcije kao „nategnute“ ciljeve koje je trebalo da bude teško postići, iako interne projekcije ukazuju da su tri operativne prekretnice će verovatno biti postignute u roku od 18 meseci od glasanja akcionara.

Advokati optuženih su primetili da su dve institucionalne kompanije koje su savetovale akcionare koje su pozivale akcionare da odbace plan ipak primetile da bi to zahtevalo „značajna i možda istorijska dostignuća“ i da bi zahtevao rast koji „izgleda da se proteže prema bilo kom kriterijumu“.

„Mislio sam da su u to vreme bili prilično smeli“, rekao je Denholm o prekretnicama.

Plan je zahtevao da Mask ubere milijarde ako Tesla dostigne određene tržišne kapitalizacije i operativne prekretnice. Za svaki slučaj istovremenog dostizanja prekretnice tržišne kapitalizacije i operativne prekretnice, Mask, koji je posedovao oko 22% Tesle kada je plan odobren, dobijao bi akcije jednake 1% otvorenih akcija u vreme dodele. Njegov interes za kompaniju bi porastao na oko 28% ako bi tržišna kapitalizacija kompanije porasla za 600 milijardi dolara.

Svaka prekretnica u planu uključuje povećanje Tesline tržišne kapitalizacije za 50 milijardi dolara i ispunjavanje agresivnih ciljeva rasta prihoda i profita pre oporezivanja. Mask bi dobio punu korist od platnog plana, 55,8 milijardi dolara, samo ako Tesla postigne tržišnu kapitalizaciju od 650 milijardi dolara i neviđene prihode i zaradu u roku od jedne decenije.

Do danas, Tesla je postigao svih 12 prekretnica tržišne kapitalizacije i 11 operativnih prekretnica, što je rezultiralo sticanjem 11 od 12 tranši granta i obezbedilo Masku preko 52,4 milijarde dolara dobiti od opcija za akcije, prema tužbi. Otkako je grant dodeljen, Teslina tržišna kapitalizacija je porasla sa 59 milijardi dolara na više od 613 milijardi dolara sada, nakratko dostigavši 1 bilion dolara početkom ove godine. Mask je prodao Tesline akcije kako bi finansirao kupovinu Tvitera, dodajući pritisak na smanjenje akcija.

Akcije Tesle i drugih proizvođača automobila su ove godine pretrpane, ali kompanija iz Austina u Teksasu je 2021. zaradila 5,5 milijardi dolara, umanjujući prošlogodišnji profit od 721 milion dolara. Takođe je proizvela rekordnih 936.000 vozila, što je skoro duplo proizvodnja vozila u 2020.

Advokati tužioca su sugerisali da podsticanje Maska da ostane na Teslinom čelu nuđenjem ogromnog kompenzacionog paketa nije bilo potrebno, jer nikada nije sugerisao da bi mogao da ode. Takođe su sugerisali da je Maskov pravi motiv u pregovorima o paketu bio finansiranje njegovog sna da kolonizuje Mars.

Denholm je rekao da primarno pitanje nije kako bi Mask mogao potrošiti prihode od opcionih grantova, već osigurati da je motivisan i posvećen Teslinom uspehu.

„Iskreno, ne znam koliko košta bilo kakvo međuplanetarno putovanje“, rekla je ona.

U mejlu iz novembra 2017. bivšem generalnom savetniku Tesle Todu Maronu, Mask je izrazio optimizam da će kompenzacioni paket biti viđen u povoljnom svetlu.

„S obzirom da će sve ovo ići u svrhe koje barem aspirativno maksimiziraju verovatnoću dobre budućnosti čovečanstva, plus svi akcionari Tesle će biti super srećni, mislim da će ovo biti dobro primljeno“, napisao je on i dodao da „treba da dođe kao ultra bikovski pogled na budućnost.”