Pentagon: Rusi, izgleda, neće napustiti ostatak okupirane Ukrajine, biće teške borbe

Pentagon: Rusi, izgleda, neće napustiti ostatak okupirane Ukrajine, biće teške borbe

Oslobođenje Hersona je bilo značajno dostignuće za Ukrajinu, ali Rusi izgleda ne napuštaju ostatak okupiranih teritorija i za njih će se voditi teške borbe, prenosi Evropska istina, to je na brifingu izjavio visoki predstavnik Pentagona.

„Iako nastavljamo sa praćenjem, prema našim procenama, ruske trupe su se pomerile na istočnu obalu reke i uspostavile svoje odbrambene linije, čime su Ukrajincima ustupile veliki deo teritorije, uključujući i grad Herson“, rekao je on.

Prema rečima zvaničnika, ukrajinske snage nastavljaju da konsoliduju postignute uspehe i sada su zauzete čišćenjem prepreka i mina koje su ostavili Rusi. Ukrajinci procenjuju i štetu koju su naneli ruski okupatori pre njihovog odlaska; prema rečima zvaničnika, postoje razlozi da se veruje da su Rusi naneli značajnu štetu civilnoj infrastrukturi Hersona, posebno vodovodu i drugim komunalnim sistemima.

„Izgleda da Rusi neće napustiti ostatak okupirane Ukrajine i nema sumnje da su pred nama još teške bitke. Ali oslobođenje grada Hersona je značajno dostignuće i svedočanstvo otpornosti, odlučnost i istrajnost ukrajinskog naroda i njegovih oružanih snaga u borbi za odbranu svoje zemlje“, rekao je on.

Pentagon smatra da je približavanjem zime moguće da se neprijateljstva u Ukrajini uspore. Međutim, prema rečima zvaničnika, ne predviđa se usporavanje stope rasta podrške iz SAD, jer ta podrška ne zavisi od vremena, već od onoga što Ukrajinci kažu da im je potrebno.

Ranije je britanski ministar odbrane Ben Volas rekao da povlačenje Rusije iz Hersona označava još jedan strateški neuspeh Moskve.

Ambasador EU Mati Masikas prokomentarisao je ulazak Oružanih snaga Ukrajine u Herson rečima da se Evropa sa Ukrajinom vraća u Herson.