Zelenski poziva G20 da usvoji mirovni predlog Ukrajine

Zelenski poziva G20 da usvoji mirovni predlog Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak svetskim liderima okupljenim na samitu Grupe 20 (G20) u Indoneziji da je sada vreme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji prema mirovnom planu koji ima predloženo, prenosi Rojters.

Zelenski je putem video veze govorio o samitu na indonežanskom ostrvu Bali.

„Uveren sam da je sada vreme kada se ruski destruktivni rat mora i može zaustaviti“, rekao je on, prema kopiji njegovog govora koju je pregledao Rojters.

Ukrajinske snage su poslednjih nedelja napredovale protiv ruskih trupa na istoku i jugu Ukrajine.

Zelenski je u ponedeljak posetio grad Herson na jugu, najveću nagradu koju su njegove trupe ponovo osvojile, obećavajući da će nastaviti sve dok Ukrajina ne povrati kontrolu nad celokupnom svojom okupiranom teritorijom.

U svom obraćanju G20, Zelenski je rekao da rat treba okončati „pravedno i na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava“.

On je pozvao na obnavljanje „radijacione bezbednosti“ u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožju, uvođenje cenovnih ograničenja na ruske energetske resurse i proširenje inicijative za izvoz žitarica. On je takođe pozvao na oslobađanje svih ukrajinskih zatvorenika.

„Molim vas da izaberete svoj put za liderstvo – i zajedno ćemo sigurno sprovesti formulu mira“, rekao je on.

Sjedinjene Države očekuju da će G20 na kraju sastanka na Baliju osuditi ruski rat u Ukrajini i njegov uticaj na globalnu ekonomiju, rekao je ranije visoki američki zvaničnik.

Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“ za razoružavanje Ukrajine i zaštitu od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neosnovane i da je rat ničim izazvan akt agresije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predstavlja svoju zemlju na G20 nakon što je Rusija rekla da je predsednik Vladimir Putin previše zauzet da bi prisustvovao.