Vartolomej: Katolici i pravoslavni hrišćani razmišljaju o zajedničkom datumu za proslavu Uskrsa

Vartolomej: Katolici i pravoslavni hrišćani razmišljaju o zajedničkom datumu za proslavu Uskrsa

Vaseljenski pravoslavni patrijarh je ovo mišljenje izneo tokom susreta u Istanbulu sa grupom sveštenika i novinara koji su doputovali u Tursku da obiđu mesta vezana za život Svetog Pavla, prenosi Vatikan njuz, prenosi Ukrinform.

Putovanje je organizovala vatikanska hodočašća i turistička kancelarija „Opera Romana Pelegrinađi“. Odgovarajući na pitanja novinara, Vaseljenski patrijarh je razgovarao o zajedničkim naporima sa papom Franjom u vezi sa proslavom 1700 godina od prvog Vaseljenskog sabora, koji je održan u Nikeji 325. godine.

Patrijarh je podsetio da je među saborskim odlukama određivanje datuma proslave Vaskrsa. „Ali, nažalost, dugi niz godina to više ne slavimo zajedno, mnogo vekova. Stoga, u okviru ove godišnjice, predmet naših zajedničkih napora sa Papom je da pronađemo rešenje za ovo pitanje. Možda neće biti Još je vreme da razgovaramo o bilo kakvim detaljima, ali želim da istaknem da postoji dobra namera pravoslavne i katoličke strane da se konačno odredi zajednički datum za proslavu Hristovog vaskrsenja“, rekao je Vartolomej.

Odgovarajući na pitanje kakve su nade za mir uoči razornog rata, čiji je žrtva postala Ukrajina, Vartolomej je naglasio da se „ovaj rat ničim ne može opravdati“, te da to treba istaći „u ime našeg Hrišćanska vera i ne samo“.

„Čini mi se da svi ljudi koji imaju ispravan pogled na stvari ne mogu a da ne osude ovaj rat. Isti Papa želi da poveća osetljivost celog sveta za mir. U svojoj poruci prvog januara (Svetskog dana mira – ur.) Papa je pre nekoliko godina izjavio da je nemoguće imati mir bez pravde. Ovo su zaista tačne reči“, rekao je Vartolomej.

Kako je preneo Ukrinform, tokom posete Vaseljenskoj patrijaršiji, prva dama Ukrajine Olena Zelenska, zajedno sa šefom kabineta predsednika Andrijem Jermakom, prvim potpredsednikom vlade Julijom Sviridenko, zamenikom šefa kabineta predsednika Andrijem Sibihom , a ambasador Ukrajine u Turskoj Vasilij Bondar zahvalio je vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju na podršci i pomoći Ukrajini.