Ukrajinske trupe povratile desetine gradova od ruske kontrole

Ukrajinske trupe povratile desetine gradova od ruske kontrole

Ukrajinske trupe povratile su desetine naselja koje su napustile ruske snage na jugu Ukrajine, saopštili su zvaničnici, dan nakon što je Moskva objavila da se povlači iz strateškog glavnog grada Hersona, preneo je Rojters.

U četvrtak uveče bilo je indicija da se ukrajinske snage približavaju gradu Hersonu, luci na ušću reke Dnjepar, rekao je ukrajinski vojni analitičar i medijski komentator.

Rusiji bi bilo potrebno najmanje nedelju dana da se povuče iz grada Hersona, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov u intervjuu Rojtersu u četvrtak. Rusija je i dalje imala 40.000 vojnika u regionu, a obaveštajni podaci su pokazali da su njene snage ostale u gradu i oko njega, rekao je Reznikov.

Rusija je u sredu saopštila da će se povući sa zapadne obale Dnjepra koja uključuje Herson, jedinu regionalnu prestonicu koju je Moskva zauzela od invazije na Ukrajinu u februaru.

Povlačenje bi bilo treći put da je manja ukrajinska vojska potisnula Ruse, koji su na severu u martu bili sprečeni da zauzmu prestonicu Kijev. Zatim su u septembru ukrajinske trupe izbacile ruske okupatorske snage iz severoistočnog regiona Harkova.

Pokrajina Herson je jedna od četiri za koje je ruski predsednik Vladimir Putin tvrdio da ih je pripojio krajem septembra i koje je većina zemalja proglasila nelegalnim.

Grad Herson je bio u dometu ukrajinske artiljerije, a najbliže ukrajinske izviđačke patrole bile su manje od 18 km od grada, rekao je ukrajinski vojni analitičar Jurij Butusov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Ukrajinske snage pokušavaju da probiju u Herson na ramenima neprijatelja koji se povlači“, rekao je on. „U rejonu rečnih prelaza, gde su koncentrisane ruske trupe, izbijaju vatreni obračuni.

Rojters nije bio u mogućnosti da proveri izveštaje sa ratišta.

Ukrajinske snage su oslobodile 41 naselje dok su napredovale kroz jug, rekao je predsednik Vladimir Zelenski u svom video obraćanju u četvrtak uveče.

Saperi i pirotehničari išli su u područja koja su vraćena od ruskih snaga da ih oslobode hiljada neeksplodiranih mina i ubojnih sredstava koje su ostavili, rekao je on.

Preostalo je da se deminira oko 170.000 kvadratnih kilometara, rekao je Zelenski, uključujući mesta gde su još uvek trajale borbe i „gde će neprijatelj dodati nagazne mine pre povlačenja, kao što je sada slučaj sa Hersonom“.

Guverner regiona, kojeg je postavio Ukrajina, Jaroslav Januševič, rekao je u Telegramu da su ruske trupe „oduzele javnu opremu, oštetile dalekovode i želele da ostave zamku iza sebe“.

Mihail Podoljak, savetnik Zelenskog, rekao je da Rusija želi da Herson pretvori u „grad smrti“, minirajući sve, od stanova do kanalizacije i planirajući da granatira grad sa druge strane reke.

Rusija poriče da je namerno gađala civile, iako je sukob ubio hiljade, raseljavao milione i razbio ukrajinske gradove.

„Apsolutno nema znakova da se u Hersonu postavlja zamka“, rekao je Volodimir Molčanov, komentator iz Hersona, na ukrajinskom nacionalnom sajtu Espreso TV. „Ruske trupe su počele da se kreću juče (sreda)…u pokušaju da pređu Dnjepar, neprijatelj ima ogromne gubitke.

Povlačenje u Hersonu bi oslobodilo snage sa obe strane da se bore na drugom mestu, rekli su vojni analitičari, a nema znakova da je Moskva završila sa, kako naziva, „specijalnom vojnom operacijom“ protiv svog prozapadnog suseda.

„To je definitivno prekretnica, ali to ne znači da je Rusija izgubila ili da je Ukrajina pobedila“, rekao je Ben Bari, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu.

Rusija je i dalje bila sposobna za novu ofanzivu ili kontranapade, rekao je on. „Prerano je da ih otpišemo.

Na državnoj televiziji Ukrajine prikazana je mala grupa ukrajinskih vojnika kako ih pozdravljaju radosni stanovnici u centru sela Snihurivka, oko 55 km (35 milja) severno od grada Hersona, sa ukrajinskom zastavom koja se vijori iznad trga iza njih. Rojters je potvrdio lokaciju snimka.

Nekoliko kilometara dalje, u devastiranom selu na liniji fronta do kojeg je Rojters došao u oblasti koju su već držale ukrajinske snage, puške su utihnule za, kako su stanovnici rekli, prvu mirnu noć od početka rata.

„Nadamo se da ćutanje znači da Rusi odlaze“, rekla je Nadija Nizarenko, 85. Rusi bi mogli da spremaju zamku, rekla je Nizarenkova ćerka, Svitlana Lišenuk, 63.