Šestoro mrtvih u snažnom zemljotresu koji je pogodio Nepal

Šestoro mrtvih u snažnom zemljotresu koji je pogodio Nepal

KATMAND – Zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale pogodio je Nepal rano u sredu, ubivši najmanje šest ljudi, uništivši više kuća u zapadnom okrugu Doti i potresajući glavni grad Indije Nju Delhi, saopštili su zvaničnici, prenosi Rojters.

Još pet osoba je teško povređeno kada se osam kuća srušilo, rekao je Bhola Bhatta, zamenik načelnika policije u Dotiju, potvrđujući raniji podatak koji je podelio zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Tulsi Rijal. Povređeni su hitno prebačeni u lokalnu bolnicu, saopštila je policija.

Nepal se i dalje obnavlja nakon što su dva velika zemljotresa 2015. godine ubila skoro 9.000 ljudi, uništila čitave gradove i vekovima stare hramove i nanela udarac ekonomiji od šest milijardi dolara.

„Izražavajući iskreno saučešće porodicama poginulih u zemljotresu“, napisao je premijer Šer Bahadur Deuba na Tviteru. „Naložio sam nadležnim organima da organizuju hitan i odgovarajući tretman povređenih i stradalih.

Narajan Silval, portparol nepalske vojske, rekao je da je kopneni spasilački tim prebačen na lice mesta i da su dva helikoptera u pripravnosti u obližnjim gradovima Surket i Nepalgundž.

Kalpana Šresta, viši birokrata okruga Doti, rekao je da se prikupljaju detalji iz sela u blizini epicentra i da je jedno dete među onima koji su spašeni ispod ruševina.

Nepalski seizmološki centar postavio je zemljotres jačine 6,6 stepeni. Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) utvrdio je da je zemljotres jačine 5,6 stepeni.

Žarište zemljotresa bilo je oko 158 km (100 milja) severoistočno od Pilibhita, naseljenog grada u susednoj indijskoj državi Utar Pradeš, i dogodio se na dubini od 10 km, dodao je EMSC.

Izvještaji medija nakon zemljotresa pokazali su da su se potresi osjetili i u Nju Delhiju i okolnim područjima, oko 350 km od Dotija.