Kripto industrija troši milione na američke izbore

Kripto industrija troši milione na američke izbore

Industrija kriptovaluta potrošila je milione dolara na izborne trke u SAD tokom godine velikih gubitaka i preokreta u sektoru.

Kripto evanđelisti vide 2023. kao kritičnu godinu za regulaciju, a od Kongresa se očekuje napredak u zakonodavstvu o digitalnim robama i stabilnim coinima, vrsti kriptovalute vezane za američki dolar. Kripto kompanije željne su da podrže političke kandidate naklonjene industriji.

Izbori dolaze u vreme previranja za kripto industriju. Cena bitkoina je pala za oko 70% u odnosu na svoj vrhunac, investitori su više zabrinuti zbog rizika kripto imovine, a u utorak je kripto gigant Binance provizorno pristao da kupi FTKS-ovu neameričku jedinicu kako bi pomogao rivalskoj berzi da pokrije „smanjivanje likvidnosti“.

Izvršni direktor FTKS-a Sam Bankman-Fried je daleko nadmašio sve ostale u kripto industriji. Njegov doprinos od skoro 40 miliona dolara kampanjama u ovom izbornom ciklusu čini ga šestim najvećim pojedinačnim donatorom u Sjedinjenim Državama, prema OpenSecrets listi najvećih pojedinačnih donatora.

Ogromna većina njegove potrošnje bila je za podršku demokratama, navodi OpenSecrets.

Dogovor sa Binance-om koji je Bankman-Fried objavio u utorak označio je naglu promenu u bogatstvu za kripto preduzetnika.

Rajan Salame, izvršni direktor podružnice FTKS-a, bio je 14. najveći pojedinačni donator na listi, dajući više od 23,6 miliona dolara, sve republikancima, uključujući 11.600 dolara koji podržava kampanju poslanika Aleksa Munija, republikanca iz Zapadne Virdžinije.

FTKS nije odgovorio na zahtev Rojtersa da potvrdi te brojke.

Skibridge Capital, kompanija za upravljanje investicijama u digitalnu imovinu koju je osnovao bivši Trampov direktor komunikacija Bele kuće Entoni Skaramuči, ove godine je doprineo 100.000 dolara za Cripto Innovation super PAC, kao i sam Skaramuči.

„Ljudi su govorili: veruju u obećanje blokčejn tehnologije, žele više finansijske uključenosti i zahtevaju da kreatori politike slušaju. Zato smo u SkiBridge-u napravili tako veliku opkladu na kriptovalute — i isto tako što je najvažnije, o osnovnoj tehnologiji blokčejna“, rekao je portparol Skajbridža.

Zakonodavci koji su se zainteresovali za kodifikaciju kripto zakonodavstva, kao i lideri uticajnih komiteta, primili su gotovinu od PAC-ova povezanih sa kripto.

Dve najveće javne kripto kompanije u Sjedinjenim Državama, Coinbase i Robinhood, takođe imaju PAC-ove koji su potrošili više od 11.000 dolara, odnosno 44.000 dolara pre srednjih izbora, prema podacima FEC-a i potvrđenim od strane kompanija.