Novavaks smanjuje prognozu prihoda

Novavaks smanjuje prognozu prihoda

Novavaks je smanjio svoju prognozu prihoda za čitavu godinu, povređen globalnom prezasićenošću ponude vakcine protiv COVID-19 i opadajućom potražnjom.

Kompanija sada očekuje da će godišnji prihod biti oko 2 milijarde dolara, što je donji kraj prethodne prognoze između 2 milijarde i 2,3 milijarde dolara.

Međutim, akcije Novavaks-a su porasle za oko 1% u trgovini posle tržišta, pošto je kompanija prijavila prihod od 734,6 miliona dolara, što je iznad procena analitičara od 586,3 miliona dolara, prema podacima Refinitiva.

Novavaks je u avgustu prepolovio svoje predviđanje prihoda za čitavu godinu jer nije očekivao dalju prodaju svojih vakcina COVID-19 ove godine u Sjedinjenim Državama.

Novavaks je rekao da je vakcina donela prodaju proizvoda od 626,1 miliona dolara u trećem kvartalu, pošto je kompanija prodala 35 miliona doza širom sveta.

Iako je u Sjedinjenim Državama dato više od 640 miliona doza COVID-19, najnoviji vladini podaci pokazuju da je do 2. novembra primenjeno samo 43.540 Novavaks vakcina.

Američka administracija za hranu i lekove je u oktobru odobrila Novavak-ovu vakcinu protiv COVID-19 kao dopunsku vakcinu za odrasle, pored ranijeg odobrenja kao primarnog režima sa dve injekcije za onih 12 godina i više.

Ranije u utorak, Novavaks je saopštio da je njegova vakcina protiv COVID-19 koja je prepravljena protiv varijante Omicron BA.1 pokazala snažan imuni odgovor kao četvrta doza i ispunila glavni cilj promene soja u studiji u kasnoj fazi.

Prodaja vakcina protiv COVID-a opala je u odnosu na maksimume pandemije jer su se mnoge zemlje približile kraju svojih primarnih kampanja vakcinacije.