Turska počinje da plaća deo ruskog gasa u rubljama

Turska počinje da plaća deo ruskog gasa u rubljama

Turska je počela da plaća deo svog prirodnog gasa iz Rusije u rubljama, izjavio je u utorak turski ministar energetike Fatih Donmez.

U intervjuu za emiter TRT Haber, Donmez je rekao da će se u narednim mesecima povećati udeo plaćanja u lokalnoj valuti u trgovini energentima sa Rusijom.

Rusija, pogođena sankcijama Zapada zbog svoje invazije na Ukrajinu, sve više traži od kupaca njene energije da plate u rubljama kako bi pomogla u jačanju njene valute. Većina međunarodnih energetskih ugovora se rešava u američkim dolarima ili evrima.

Turska takođe pokušava da podstakne trgovinu koristeći liru, koja je pogođena neortodoksnom monetarnom politikom.

Ankara i Moskva dogovorile su se u septembru da otpočnu isplate u rubljama za isporuke prirodnog gasa.

Na pitanje o predlogu ruskog predsednika Vladimira Putina za čvorište prirodnog gasa u Turskoj, Donmez je rekao da će Ankara izraditi mapu puta do kraja ove godine i da će možda održati konferenciju za dobavljače i kupce.

„Mogli bismo da organizujemo međunarodnu konferenciju o gasu, možda u januaru ili februaru, da okupimo dobavljače gasa i zemlje uvoznike da zauzmu svoje mišljenje, i mi ćemo postupiti u skladu sa tim“, rekao je Donmez.

Putin je prošlog meseca predložio Tursku kao bazu za snabdevanje gasom kao alternativnu rutu nakon što su gasovodi Severni tok ispod Baltičkog mora oštećeni u eksplozijama. Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da se slaže sa tom idejom.

Evropska unija, koja se ranije oslanjala na Rusiju za oko 40 odsto svojih potreba za gasom, nastoji da se odvikne od ruske energije nakon invazije na Ukrajinu u februaru.