Ukrajina se sprema za nestanke struje

Ukrajina se sprema za nestanke struje

KIJEV – Ukrajina se priprema za nove ruske napade na svoju infrastrukturu, rekao je predsednik Volodimir Zelenski u nedelju, nakon što je gradonačelnik Kijeva pozvao stanovnike da se pripreme za najgori scenario tako što će napraviti hitne planove da napuste grad i ostanu kod prijatelja ili porodica.

Zemlja se u ponedeljak suočila sa deficitom od 32 odsto u projektovanom snabdevanju električnom energijom, rekao je Sergej Kovalenko, generalni direktor IASNO-a, glavnog snabdevača energijom za prestonicu, na svojoj Fejsbuk stranici, prenosi Rojters.

„Ovo je mnogo, i to je viša sila“, rekao je on. U međuvremenu, nacionalne energetske vlasti upozorile su na planirane prekide, ali i na moguća dalja ograničenja u glavnom gradu i regionu oko njega, kao i još šest regiona u zemlji.

Upozorenja su uslijedila nakon primjedbi gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička koji je pozvao stanovnike da „razmotre sve“ uključujući i najgori scenario gdje glavni grad izgubi struju i vodu.

„Ako imate širu porodicu… ili prijatelje van Kijeva, gde postoji autonomno snabdevanje vodom, pećnica, grejanje“, rekao je on u televizijskom intervjuu za vikend, „imajte na umu mogućnost da tamo ostanete određeno vreme. “

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da je više od 4,5 miliona potrošača već bez struje.

„Takođe razumemo da teroristička država koncentriše snage i sredstva za moguće ponavljanje masovnih napada na našu infrastrukturu“, rekao je on. „Pre svega, energija. Za to su Rusiji posebno bile potrebne iranske rakete. Spremamo se da odgovorimo.

Zelenski nije precizirao svoju izjavu da su Rusiji potrebne iranske rakete za gađanje energetske infrastrukture Ukrajine.

Iran je u subotu prvi put priznao da je Rusiji isporučio bespilotne letelice koje je Moskva koristila za gađanje elektrana i civilne infrastrukture, ali je rekao da je to učinio pre rata.

Ukrenergo, operater mreže, rekao je da će potrošnja energije morati da se smanji za 30 odsto. „Od 6 ujutru do kraja dana stupaće na snagu rasporedi planiranih ograničenja“, navodi se na svom Telegram kanalu.

Dalja vanredna isključenja bi takođe mogla biti izvršena kako bi se zaštitio sistem za koji je navedeno da je već pretrpeo „masovne raketne napade“ 10., 11., 17., 22. oktobra i 2. novembra.