Sunak obećava ubrzani plan za obnovljive izvore energije

Sunak obećava ubrzani plan za obnovljive izvore energije

LONDON – Britanski premijer Riši Sunak obećaće da će ubrzati prelazak Velike Britanije na obnovljive izvore energije kada se u ponedeljak obrati na samitu UN COP27 o klimatskim promenama, prenosi Rojters.

Sunak je 2. novembra doneo odluku u poslednjem trenutku da učestvuje u pregovorima o klimi, preokrenuvši plan koji su mnogo kritikovali ekološki aktivisti i politički protivnici da preskoči godišnji skup.

On će političarima i poslovnim liderima na događaju reći da će Britanija raditi sa međunarodnim saveznicima na ubrzanju svog prelaska na čistije izvore energije, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu učinila potrebu da to učini još hitnijom.

„Ruska invazija na Ukrajinu i prezrena manipulacija cenama energije samo su pojačali važnost okončanja naše zavisnosti od fosilnih goriva“, rekao je Sunak u saopštenju koje je izdala njegova kancelarija.

„Moramo da idemo dalje i brže ka prelasku na obnovljivu energiju, a ja ću osigurati da Velika Britanija bude na čelu ovog globalnog pokreta.

Britanija je bila domaćin prošlogodišnjeg samita COP26 u Glazgovu i Sunak će pozvati lidere da se pridržavaju obećanja koja su tada dali. On će održati sastanke o energetskoj bezbednosti, zelenoj tehnologiji i zaštiti životne sredine, kao i predsedavajući diskusijom o šumama i prirodi.

Sunak je u petak pohvalio kralja Čarlsa za njegovo „dalekovidno vođstvo“ u borbi protiv klimatskih promena dok je monarh priredio prijem u Bakingemskoj palati za međunarodne ličnosti, uključujući američkog specijalnog izaslanika za klimu Džona Kerija.