Budimpeša: Miting protiv Orbanove propagande

Budimpeša: Miting protiv Orbanove propagande

U Budimpešti je u petak uveče nekoliko stotina ljudi demonstriralo protiv širenja propagande u medijima koje kontroliše vlada Viktora Orbana, preneo je portal 444.hu.

Akciju je pokrenuo opozicioni poslanik Akos Hadhazi.

„Živela mađarska sloboda! Slava Ukrajini!“ – pozdravio je prisutne Hadhazi, koji je na početku demonstracija pozvao na minut ćutanja povodom godišnjice gušenja revolucije 1956. godine.

Potom se oglasio istoričar Kristijan Ungvari, koji je izjavio da javna televizija laže o rusko-ukrajinskom ratu, a da njeni lideri nisu samo propagandisti, već i pristalice ruske agresije, „ratni zločinci iz druge ruke“.

Hadhazi je takođe izjavio potrebu za „hibridnom revolucijom“ protiv hibridnog režima.

„Ako propagandna štampa ućutka proteste, treba ih organizovati tako da problemi svima postanu očigledni. To je suština štrajkova, ovo je suština građanske neposlušnosti i to je suština demonstracija koje blokiraju saobraćaj“, rekao je on. .

Ranije je saopšteno da je planirano otvaranje analitičkog centra u Briselu, koji finansira premijer Mađarske Viktor Orban. Centar planira da „pruži alternativu“ evropskom „polarizovanom kulturnom pejzažu“, prema jednom od njegovih osnivača.

Mađarske vlasti se dosledno zalažu za ukidanje sankcija EU Rusiji, tvrdeći da one ne deluju i samo štete Mađarima.

Orban je nedavno rekao da podrška Evropske unije Ukrajini kroz sankcije i vojnu pomoć povećava rizik da se rat proširi na teritoriju bloka.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je primetilo ovo: ako EU prekine sankcioni pritisak na Rusiju i vojnu pomoć Ukrajini, onda bi ruski tenkovi mogli da završe u Budimpešti brže nego što neko iz mađarske vlade može da pozove Moskvu.

O stavu Mađarske i o tome kako je pogrešna pročitajte ne prvi put u postu: Mađarska bira stranu zla. Opet, kao 1939.