Portugal razmatra ukidanje „zlatnih viza“

Portugal razmatra ukidanje „zlatnih viza“

Portugalski premijer Antonio Kosta rekao je da će Portugal možda ukinuti svoju šemu „zlatne vize“, koja daje boravišne dozvole u ​​zamenu za investicije. Šema, koja je u funkciji od 2012, možda je već „ispunila svoju funkciju“, rekao je premijer u sredu na veb samitu.

„Postoje programi koje trenutno preispitujemo, a jedan od njih je program zlatne vize, koji je verovatno već ispunio svoju funkciju i za koji u ovom trenutku možda više nema opravdanja za njegovo održavanje“, naveo je Kosta.

Postoji više od 60 programa za dobijanje državljanstva ili boravišne dozvole širom sveta, pri čemu su takve šeme stalno na udaru kritika zbog straha da bi mogle da budu iskorišćene za podsticanje korupcije. U slučaju Portugala, program „zlatne vize“ daje bogatim investitorima mogućnost da putuju širom EU.

Da biste dobili portugalski boravak, potrebno je uložiti preko 280.000 evra u nekretnine ili najmanje 250.000 evra u umetnost. Jednom kada osoba dobije prebivalište, treba samo da provede sedam dana godišnje u zemlji da bi zadržala pravo da slobodno putuje po celom bloku.

Šeme „zlatne vize“ i „zlatnog pasoša“ koje vodi nekoliko država članica EU bile su pod ponovnom kontrolom ranije ove godine usred sukoba između Rusije i Ukrajine. Portugal je zabranio ruskim građanima da dobiju „zlatne vize“ ubrzo nakon početka sukoba, a više od 430 bogatih Rusa ih je dobilo tokom protekle decenije.

Grčka, Češka Republika i Malta takođe su obustavile svoje programe nakon što je izbio sukob, a Atina je na kraju udvostručila limit ulaganja potreban za dobijanje „zlatne vize“.