Brodovi sa hranom napustili ukrajinske luke uprkos povlačenju Rusije iz „sporazuma o žitu“

Brodovi sa hranom napustili ukrajinske luke uprkos povlačenju Rusije iz „sporazuma o žitu“

U ponedeljak je 12 brodova sa 354.500 tona poljoprivrednih proizvoda krenulo danas iz luka Odesa, Černomorsk i Južni za zemlje Afrike, Azije i Evrope nakon što je Ruska Federacija objavila suspenziju „sporazuma o žitu“.

Ovo je saopštilo Ministarstvo infrastrukture Ukrajine, piše „Evropska istina“.

Među brodovima je i bulker IKARIA ANGEL sa ukrajinskom pšenicom za Etiopiju, koja je na ivici gladi.

Istovremeno, dozvoljen je prolaz u ukrajinske luke radi utovara za 4 plovila koja su prethodnog dana prošla inspekciju PKS uz učešće svih strana, uključujući i predstavnike Rusije.

Odeljenje je naglasilo da su UN i Turska dogovorile kretanje brodova kroz humanitarni koridor 31. oktobra.

Istovremeno, predstavnici UN i Turske pregovaraju sa ruskom delegacijom i nastavljaju da traže rešenja za punu primenu „inicijative za žito“, naglasilo je ministarstvo.

Prema predlogu Zajedničkog koordinacionog centra (JCC), predstavnici UN i Turske predviđaju rad 10 inspekcijskih grupa na kontroli 40 plovila. Takav predlog su prihvatili predstavnici Ukrajine.

Obavešteni su predstavnici Ruske Federacije. Njihova reakcija nije saopštena.

Podsetimo, Rusija je 29. oktobra saopštila da obustavlja učešće u primeni „sporazuma o žitu” navodno zbog „terorističkog napada” u Sevastopoljskom zalivu u subotu ujutro.

Ukrajina ističe da je napad na ruske brodove u zalivu okupiranog Sevastopolja bio samo izgovor za Moskvu da se povuče iz „sporazuma o žitu“, pošto su koraci za njegovo narušavanje počeli mnogo pre toga.

Kako je „EP” napisao u svom članku, „sporazum o žitu” može da funkcioniše i bez učešća ruske strane, ako je to volja turskog predsednika Erdogana, a primena ovog scenarija je već počela.

Pročitajte više o tome da li postoji šansa da se spase žitni koridor posle ruske histerije.