Cene gasa u EU će godinama ostati visoke

Cene gasa u EU će godinama ostati visoke

Cene prirodnog gasa će godinama ostati visoke u EU zbog pada isporuka iz Rusije, izjavio je u petak izvršni direktor norveškog državnog energetskog giganta Ekvinor.

„Osnovni problem u Evropi je nestašica gasa i doći će do nestašice tokom vremena, a ako Evropa želi da privuče taj gas, trebalo bi da očekuje da će platiti visoku cenu u narednim godinama“, rekao je Anders Opedal na konferenciji za novinare. Rojtersu.

On je rekao da Norveška trenutno isporučuje rekordne količine gasa bloku, ali je upozorio da bi se najnoviji predlozi EU za ograničavanje cena za tu robu mogli pokazati kao „kontraproduktivni“ u borbi protiv energetske krize.

„Svako ograničenje cena zapravo ne rešava fundamentalne probleme… U stvari, može biti kontraproduktivno povećanje potražnje dok se ponuda ne povećava“, tvrdi on, a citira Blumberg.

Ekvinor je nedavno pretekao ruski Gasprom kao najveći snabdevač EU gasom, ali analitičari kažu da on nema proizvodne kapacitete da zameni tokove ruskog gasa. Ipak, Opedal je obećao da će „doprinos njegove kompanije biti proizvodnja što je više moguće. ”

Usred rasta globalnih cena energije, Ekuinor je u petak objavio rekordnu dobit u trećem kvartalu, navodeći da je njegova prilagođena zarada za period jul-septembar porasla na neverovatnih 24,3 milijarde dolara sa 9,77 milijardi dolara u trećem kvartalu 2021.