Automatski sistem za čišćenje toaleta u prodavnicama

Automatski sistem za čišćenje toaleta u prodavnicama

Istraživači sa Univerziteta Tokio Metropolitan kreirali su robotski sistem koji bi mogao da automatizuje čišćenje toaleta u prodavnicama i drugim javnim prostorima. Ovaj sistem, predstavljen u radu objavljenom u Advanced Robotics, takmičiće se u Future Convenience Store Challenge-u (FCSC) na Svetskom samitu robota (VRS), takmičenju za najsavremenije tehnologije za automatizaciju prodavnica.

„Mnoge prodavnice obezbeđuju toalete za kupce, a čišćenje toaleta je suštinski deo poslovanja“, rekao je Kazujoši Vada, jedan od istraživača koji su razvili sistem, za TechKsplore. „Iako je čišćenje toaleta neophodno u sanitarne svrhe, ono uključuje mentalni i fizički naporan rad. Službenici su često neprikladni za čišćenje toaleta u prodavnicama; a održavanje doslednog nivoa čistoće je teško zbog različitih percepcija čistoće među službenicima.“

VRS je uspostavio FCSC takmičenje kako bi podstakao razvoj novih tehnologija koje bi mogle da poboljšaju efikasnost u prodavnicama. Robotski sistemi koji mogu samostalno da čiste toalete i toalete mogli bi posebno pomoći u poboljšanju higijene, dok bi pojednostavili rad prodavača i čistača prodavnica.

„Naš sistem će se takmičiti u FCSC-u, sa ciljem da ga primenimo u realnim okruženjima u budućnosti“, rekao je Vada. „Sistem se sastoji od mehanizma za čišćenje gornje površine VC šolje, mehanizma za podizanje VC šolje i robota za čišćenje poda toaleta. Robotizacijom samog toaletnog prostora, sistem ima za cilj da pojednostavi operaciju čišćenja i postigne precizno čišćenje za kratko vreme ( manje od 20 s).“

Dok sistem istraživača čisti toalet, VC šolje se automatski podižu i mehanizam za čišćenje poda (skladišten iza posude) se pomera u prostor ispred toaleta. Nakon toga, postavlja se alat za čišćenje sa pločama koje upijaju vodu i počinje da briše pod i bočne strane VC šolje, dok istovremeno sakuplja smeće na podu. Dok alat za čišćenje čisti pod, uređaj ugrađen u zadnji deo toaletne daske čisti ivicu toaleta.

„Najunikatnija karakteristika ovog sistema je da koristi mehanizam koji omogućava podizanje ili spuštanje toaletne šolje“, rekao je Vada. „VC šolja se podiže do visine muškog međunožja da bi se smanjilo rasipanje mokraće i stvorio prostor za čišćenje poda.

Vada i njegove kolege su testirali svoj sistem u nizu eksperimenata, gde se očekivalo da čisti lažni urin i smeće. Otkrili su da je radio izvanredno dobro, završavajući pojedinačne zadatke čišćenja za otprilike 17 sekundi i uklanjajući 97,8% tečnosti nalik urinu.

U budućnosti, istraživači se nadaju da će njihov sistem biti komercijalizovan i implementiran u stvarnim prodavnicama. Pored toga, mehanizam za podizanje toalet šolje koji su dizajnirali mogao bi inspirisati stvaranje sličnih sistema za čišćenje toaleta.

„Verujemo da bi naš rad mogao da dovede do razvoja novog tržišta za toaletne prostore sa sistemima za čišćenje“, rekao je Vada. „U našem postojećem sistemu, oprema za čišćenje se zamenjuje svakim čišćenjem, što je nerealno za stvarnu upotrebu prodavnice. Da bismo rešili ovaj problem, sada planiramo da implementiramo funkciju koja omogućava da se oprema za čišćenje svaki put čisti ili zameni novom. ubuduće.“