Poljska objavila detalje zahteva od Nemačke  za gubitke tokom Drugog svetskog rata

Poljska objavila detalje zahteva od Nemačke za gubitke tokom Drugog svetskog rata

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske u petak je objavilo detalje note upućene nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova u kojoj se traži nadoknada štete prouzrokovane agresijom i okupacijom 1939-1945.,prenosi „Evropska istina“.

Među zahtevima navedenim u napomeni su sledeći:

Odvojeno, poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će izračunati i gubitke koje je Sovjetski Savez naneo tokom Drugog svetskog rata. Na osnovu njegovih rezultata biće objavljen i izveštaj, ali nije precizirano da li će Varšava tražiti odštetu od Moskve.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske poslalo je 3. oktobra diplomatsku notu Berlinu sa zahtevom da se nadoknadi šteta pričinjena tokom Drugog svetskog rata. U dokumentu se navodi da stranke treba da preduzmu mere za „trajno rešavanje posledica agresije i nemačke okupacije 1939-1945“.

Poljska je 1. septembra predstavila izveštaj o reparacijama za vojne gubitke koje je zemlja pretrpela usled nemačke agresije u Drugom svetskom ratu. Poljska procenjuje svoje gubitke na 6,2 triliona zlota (1,32 triliona dolara) i namerava da ubuduće traži ovaj iznos od Nemačke.

Šef vladajuće partije „Pravo i pravda” Jaroslav Kačinjski rekao je da će „borba za reparacije trajati dugo, ali ćemo je dosledno sprovoditi na globalnom nivou”.