Mediji: Kijev traži kasetnu municiju

Mediji: Kijev traži kasetnu municiju

Ukrajinski zvaničnici vrše pritisak na SAD da isporuče kontroverznu kasetnu municiju za borbu protiv Rusije, izvestio je Forin Polisi. Pentagon se nalazi na zalihama starih metaka koje su mnoge druge zemlje zabranile, ali mu je zakonom zabranjeno da ih izvoze.

„Stalno zahtevamo nove metke koje imaju veći domet i više eksplozivnosti“, rekao je ukrajinski vojni zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman. „Potrebni su nam da unište ruska utvrđenja na našoj teritoriji.

List navodi da je Kijev počeo da podnosi zahtev pre oko mesec dana, zbog istrošenosti sopstvenih artiljerijskih topova sovjetske proizvodnje i potrebe za daljim prelaskom na NATO bombe.

U izveštaju se navodi da je Ukrajina tražila DPICM, ili poboljšanu konvencionalnu municiju dvostruke namene, koja dolazi u različitim NATO kalibrima i sadrži različite vrste podmunicije prilagođene za protivpešadijske i protivoklopne uloge – dakle „dvonamenske“.

Kao i većina drugih vrsta kasetne municije, oni su kontroverzni jer njihova upotreba može ostaviti neeksplodiranu podmuniciju koja predstavlja pretnju za civile. Konvencija o kasetnoj municiji (CCM) iz 2008. godine, koju je potpisala većina članica EU, zabranjuje ove vrste oružja. Ali Ukrajina i SAD (kao i Rusija) nisu potpisnice.

Vašington je poništio svoje obećanje da neće koristiti kasetnu municiju 2017. godine, ali zadržava zabranu njihovog izvoza, navodi Human Rights Vatch (HRV). Pentagon je odstupio od njih u korist municije vođene GPS-om i ima veliki broj DPICM-ova u svojim zalihama.

Neki ruski jastrebovi na Kapitol Hilu su frustrirani nesposobnošću Vašingtona da pošalje kasetne grane u Ukrajinu, navodi se u izveštaju Foreign Polici.

„Ova kasetna municija je bukvalno dizajnirana posebno imajući na umu sovjetske prednosti u artiljerijskim cevima“, rekao je savetnik u Kongresu upoznat sa zahtevom. „Ukrajinci kažu: ’Imate ovo oružje namenski napravljeno za vrstu pretnje sa kojom se suočavamo – zašto ne možemo da ga imamo‘?“

Bilo je više izveštaja o upotrebi sovjetskog kasetnog oružja od strane Kijeva protiv stambenih naselja, i pre i nakon što je Moskva poslala svoje trupe u zemlju. Jedan od najgorih nedavnih incidenata dogodio se u martu, kada je raketa Točka-U sa kasetnim teretom ubila više od 20 ljudi i ranila desetine drugih u Donjecku. Kijev je negirao odgovornost za napad. HRV je u maju rekao da ne može da potvrdi te tvrdnje.