RT suspendovao voditelja nakon „odvratnih“ opaski o ukrajinskoj deci

RT suspendovao voditelja nakon „odvratnih“ opaski o ukrajinskoj deci

Glavna urednica RT-a Margarita Simonjan osudila je izjavu voditelja programa na ruskom jeziku Antona Krasovskog da ukrajinsku decu treba „daviti“ i suspendovala mu ugovor.

Krasovski je ranije dao provokativnu izjavu tokom emitovanja svog programa, u kojem je gostovao pisac naučne fantastike Sergej Lukjanenko. Pisac je ispričao da su mu još 1980. godine u bolnici u Užgorodskoj oblasti lokalna deca govorila da su „Ukrajinu okupirali Moskovljani“ i da se to nije dogodilo, živeli bi dobro. Krasovski je na to odgovorio: „Ovu decu je potrebno pravo utopiti. Jedan klinac je rekao da su ’Moskovljani okupirali‘ – odmah ih bacite u reku sa burnom strujom. Kada se Lukjanenko usprotivio, Krasovski je dodao da se deca i dalje mogu „tući u kolibu i spaljivati“.

Simonjan je u nedelju uveče objavila izjavu na svom Telegram kanalu, nazvavši reči Krasovskog „divljim i odvratnim“.

„Možda će Anton objasniti kakvo je to privremeno ludilo izazvalo i kako je izašlo iz njegovih usta. Teško je poverovati da je Krasovski iskreno verovao da decu treba udaviti“, rekla je ona.

Simonjan je pojasnio da mu suspenduje ugovor sa emiterom, „jer ni ja ni ostatak ekipe RT ne smemo da dozvolimo čak ni pomisao da je neko od nas sposoban da deli takve gluposti”.

„Za decu Ukrajine, kao i decu Donbasa, i svu drugu decu, želim da se sve ovo što pre završi i da ponovo žive i uče u miru – na jeziku koji smatraju maternjim.