Iran će postati najveći kupac ruskog žita

Iran će postati najveći kupac ruskog žita

Iran pojačava kupovinu ruskog žita u pokušaju da postane ruski uvoznik proizvoda broj jedan, rekao je u petak ambasador te zemlje u Rusiji Kazem Džalali.

„Mi obezbeđujemo naše ljude ruskim žitom, to nije bio slučaj u prošlosti. Od 2021. godine, proces nabavke žitarica se menja unutar Irana. Prošle godine, verujem, bili smo na drugom mestu po kupovini iz Rusije. Sledeće godine ćemo, mislim, biti broj jedan“, rekao je diplomata na forumu Made in Russia.

Teheran je poslednjih godina postao jako zavisan od uvoza žitarica. Prema Uniji žitarica zemlje, ona će morati da uveze najmanje sedam miliona tona pšenice u godini do marta 2023, što označava drugu godinu visokog uvoza nakon suše koja je poremetila domaću proizvodnju.

Prošle godine, zemlja je uvezla 16,5 miliona tona žitarica, pri čemu je pšenica činila oko polovinu ukupnih količina, pokazuju podaci iranske organizacije za luke i more.

Izjava iranskog ambasadora dolazi usred nove rekordne žetve žitarica u Rusiji. Ove godine prinosi su premašili 147 miliona tona, dok će količine pšenice dostići 100 miliona tona, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede zemlje. Očekuje se da će u poljoprivrednoj godini 2022-2023. zemlja izvezti oko 50 miliona tona žitarica, uključujući 39,5 miliona tona pšenice.

Rusija je najveći izvoznik pšenice na svetu, a slede Kanada i SAD. U poljoprivrednoj godini 2021-2022, Rusija je isporučila 38,1 milion tona žitarica, uključujući 30,7 tona pšenice, uglavnom u Egipat, Tursku i zemlje južne Azije, i postala najveći svetski izvoznik žitarica, prema rečima ministra trgovine zemlje Maksima Rešetnjikova.