Dim šumskog požara guši severozapad SAD, stanovnici nose maske

Dim šumskog požara guši severozapad SAD, stanovnici nose maske

Šumski požari u Oregonu i Vašingtonu prekrivaju veći deo američkog severozapada Pacifika dimom, gušeći stanovnike u Sijetlu, Portlandu i drugim delovima dve države sa najgorim vazduhom u Sjedinjenim Državama, navodi se u saopštenju. vladini podaci.

U oblasti Sijetla, gde živi oko 4 miliona ljudi, u četvrtak je nebo bilo smeđe i vazduh je bio težak za disanje. Kada je sunce provirilo, bilo je narandžasto.

„Vrtilo mi se u glavi“, rekao je Džo Dinkins, koji je u četvrtak čekao prijatelja duž obale zaliva Elliott u centru Sijetla. „Obično mnogo šetam, ali sam morao da smanjim vežbanje i umesto toga idem autobusom.

10 američkih lokacija sa najgorim kvalitetom vazduha u četvrtak su sve bile u Vašingtonu ili Oregonu, predvođene Okridžom, Oregon, 150 milja (240 km) jugoistočno od Portlanda. Oakridgeov indeks kvaliteta vazduha bio je 487, u kategoriji opasnih, prema saveznoj veb stranici airnov.gov.

Sijetl, sa indeksom kvaliteta vazduha od 207 i Portland, sa 204, prednjačili su velike gradove na listi, a vazduh se smatra veoma nezdravim. Loš kvalitet vazduha zbog dima od šumskih požara krajem godine u oktobru je bez presedana u Vašingtonu, rekla je Suzan Vudvord, portparolka Ministarstva za ekologiju Vašingtona.

„Trenutno je to stub dima sve do zemlje“, rekla je ona.

Indeks kvaliteta vazduha meri kombinaciju ozona i zagađenja u vazduhu česticama.

U Portlandu je vazduh bio zamagljen i ljudi su napolju nosili maske za lice N95 dok su šetali ili vozili bicikle kroz grad, rekao je u četvrtak Hari Esteve, portparol Odeljenja za kvalitet životne sredine Oregona.

U Oregonu je dim od brojnih požara držao blizu tla pomoću meteoroloških sistema, rekao je on.

U četvrtak, Oregon je proširio savete o kvalitetu vazduha kako bi pokrio veći deo države, uključujući područje metroa Portlanda, pozivajući ljude da ostanu u zatvorenom prostoru ako je moguće i koriste filtrirane ventilacione sisteme ili prečistače vazduha.

Očekuje se da će kiša koja se očekuje u petak širom regiona pomoći u gašenju požara i poboljšati kvalitet vazduha.

Ali Esteve je rekao da se zvaničnici koji rade na gašenju brojnih požara koji su gorjeli u Oregonu plaše da su ekstremni suvi uslovi tokom leta ostavili grmlje i druga goriva za vatru toliko isušena da bi bilo potrebno mnogo vlage da bi se ugasili. Kao rezultat toga, požari mogu nastaviti da tinjaju i stvaraju dim uprkos očekivanim padavinama, rekao je on.

Informativni sajt savezne vlade InciVeb prikazuje više od dva desetina šumskih požara koji trenutno gore u Vašingtonu i Oregonu. Oko 10 požara koji su gorjeli u roku od nekoliko sati vožnje od Portlanda doprinijeli su zadimljenosti tamošnjeg vazduha, rekli su zvaničnici ranije ove sedmice.