Građani EU se pitaju da li podržavaju obavezni veganski meni

Građani EU se pitaju da li podržavaju obavezni veganski meni

Evropska komisija je u utorak registrovala inicijativu o obaveznom uvođenju veganskog menija, iznesenu kroz mehanizam Evropske građanske inicijative, prenosi „Evropska istina“.

Inicijativa predviđa donošenje zakona koji zahteva dostupnost veganskih alternativa hrani i pićima u privatnim i javnim ugostiteljskim objektima u Evropi. Organizatori veruju da će to moći da skrene pažnju ljudi na poštovanje prava životinja, kao i da pomogne u prevazilaženju klimatske krize i smanjenju cene hrane.

„Pošto ova evropska građanska inicijativa ispunjava utvrđene uslove, Evropska komisija je smatra prihvatljivom sa stanovišta zakona. Komisija još nije analizirala suštinu predloga“, navodi se u poruci.

Organizatori sada imaju šest meseci da počnu da prikupljaju potpise. Ako u roku od godinu dana od tog trenutka dobiju potpise najmanje milion građana EU iz sedam različitih zemalja, Evropska komisija će biti prinuđena da reaguje na inicijativu.

U svojoj odluci, izvršna vlast EU mora ili da predloži korake za sprovođenje inicijative ili da objasni zašto to neće učiniti.

Evropska građanska inicijativa predviđena Lisabonskim ugovorom stupila je na snagu u aprilu 2012. godine. U okviru svojih granica, Evropska komisija je primila 119 inicijativa, od kojih je 95 registrovano, od kojih devet od početka 2022. godine.

Podsećamo da je u julu 2020. Evropska komisija dozvolila konzumaciju sušenih žutih brašnara, a kasnije i migratornih skakavaca.