Stranka bivšeg premijera Bugarske nije uspela da formira novu vladu

Stranka bivšeg premijera Bugarske nije uspela da formira novu vladu

Bivši bugarski premijer Bojko Borisov, čija je partija GERB pobedila na poslednjim parlamentarnim izborima, rekao je da nema napretka u formiranju nove koalicione vlade, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Balkan insajt.

Borisov, koji je ranije odbio da bude na čelu buduće vlade u nadi da će to pomoći formiranju koalicije, nazvao je situaciju „nepravednom za državu i narod“.

Istovremeno, lider GERB-a smatra da nema smisla davati mandat za formiranje vlade partiji „Nastavak promena” drugog bivšeg premijera Kirila Petkova, koja je zauzela drugo mesto, jer su njegove šanse navodno još manji.

„Ne može biti stabilnosti ako prve dve stranke ne preuzmu neku odgovornost“, objasnio je Borisov.

On je dodao da se nada formiranju „vlade stručnjaka” koja će voditi Bugarsku u teškom zimskom periodu i izrazio spremnost na „sve vrste kompromisa”.

Očekivalo se da će Bojko Borisov, poznat po svojim proruskim stavovima, pokušati da napravi koaliciju sa otvoreno proruskom Renesansnom partijom i proturskim Pokretom za prava i slobode, ali je umesto toga pozvao na „evroatlantski savez“ da se suprotstavi ruskom mešanju.

Proevropska partija „Nastavak promena“ i njen saveznik „Demokratska Bugarska“ odbacili su ovaj poziv.

Neuspeh u dogovoru o koaliciji u Bugarskoj mogao bi da dovede do petih izbora u Bugarskoj za manje od dve godine.