BBC obeležava 100 godina istorije emitovanja

BBC obeležava 100 godina istorije emitovanja

LONDON – British Broadcasting Corp. obeležila je u utorak 100 godina emitovanja, vek nakon što je grupa proizvođača bežičnih uređaja osnovala kompaniju i počela da puni talase svojim prvim dnevnim radio servisom, preneo je Asošijeted pres.

Bi-Bi-Si je osnovan 18. oktobra 1922. godine u Londonu, a svakodnevno emitovanje počelo je mesec dana kasnije. Emiter obeležava svoju stogodišnjicu nizom specijalnih programa, uključujući gostovanje kralja Čarlsa III u „The Repair Shop“, programu u kojem se pojavljuju stručnjaci zanatlije koji restauriraju antikvitete.

Glumica Džodi Vitaker će se poslednji put pojaviti kao Gospodar vremena u specijalnoj epizodi „Doktora Ko“ u nedelju, pre nego što Nkuti Gatva preuzme ulogu.

BBC je imao mnogo prekretnica u svojoj istoriji. Kralj Džordž V je 1932. godine bio prvi britanski monarh koji je emitovao radio, a njegov glas su prvi put čuli milioni istovremeno. Emisija je inaugurisala početak BBC Empire Service-a, preteče BBC Vorld Service-a.

Emiter je 1936. godine pokrenuo prvi redovni TV servis na svetu.

Godine 1953. BBC je izveštavao o krunisanju kraljice Elizabete II prvi put da je većina ljudi u to vreme gledala događaj na televiziji.