Ruske snage granatirale oslobođene zajednice u Hersonskoj oblasti

Ruske snage granatirale oslobođene zajednice u Hersonskoj oblasti

Ukrajinski policajci su dokumentovali posledice neprijateljskog granatiranja teritorijalnih zajednica Novovoroncovka, Kočubejevka i Visokopolje u Hersonskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko glavno tužilaštvo, prenosi Ukrinform.

„Pripadnici reda su izvršili inspekciju i evidentirali posledice sistematskog neprijateljskog granatiranja teritorijalnih zajednica Novovoroncovka, Kočubejevka i Visokopilja, gde su privatna domaćinstva, obrazovne ustanove, objekti socijalne i kritične infrastrukture uništeni kao rezultat granatiranja“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da na teritoriji koju su napali okupatori nema vojnih objekata.

Zaposleni u tužilaštvu, u okviru zajedničkih grupa sa službenicima Službe bezbednosti Ukrajine, policijom i stručnjacima, dokumentuju zločine ruske vojske na oslobođenim teritorijama Hersonske oblasti.

Kako bi prikupili neophodne dokaze, pripadnici policije su pregledali područja pogođena neprijateljskim granatama i izmerili kratere koje su ostali od udara. Konkretno, navodi se u izveštaju, u blizini jedne od škola, udarom je ostao krater prečnika oko 10 metara i dubine od skoro dvospratne zgrade.

Pretkrivične istrage o kršenju zakona i običaja ratovanja (delovi 1, 2 člana 438 Krivičnog zakona Ukrajine) su u toku. Okolnosti zločina se utvrđuju.