Nova terapija monoklonskim antitelima za SARS-CoV-2

Nova terapija monoklonskim antitelima za SARS-CoV-2

Potpuno novi pristup terapiji monoklonskim antitelima pokazuje da ciljanje na genetski stabilniji unutrašnji protein virusa SARS-CoV-2, a ne na površinski šiljasti protein, takođe može očistiti SARS-CoV-2, izvještava studija Northvestern Medicine i Univerziteta u Illinois u Chicagu (UIC), objavljeno u Journal of Clinical Investigation.

Neki tretmani monoklonskim antitelima su prestali da funkcionišu jer virusni protein podleže visokim stopama mutacija, čineći neke varijante virusa otpornim na trenutne terapije antitelima. Novi pristup bi mogao da obezbedi novo naoružanje u tretmanima koji bi mogli da očuvaju efikasnost kako protein šiljaka mutira.

Ovo je prvi put da su terapeutska monoklonska antitela ciljala na unutrašnji, a ne na površinski protein.

„Ovi rezultati takođe mogu doprineti razvoju kombinovanih terapija antitelima za SARS-CoV-2, kao i za druge virusne bolesti kao što je HIV, ciljanjem na nekonvencionalne virusne proteine koji obično nisu ciljani terapijama monoklonskim antitelima“, rekao je ko-korespondentni autor Pablo. Penaloza-MacMaster, dr, docent za mikrobiologiju-imunologiju.

Prvi autor je dr Tanušri Dangi, naučni saradnik u laboratoriji Penaloza-MacMaster.

Sve terapije monoklonskim antitelima za SARS-CoV-2 zasnovane su samo na površinskom proteinu šiljaka jer ovaj virusni protein posreduje u ulasku u ćeliju.

„To je kao sistem ključa i brave za ulazak u ćeliju“, rekao je Penaloza-MacMaster. „Želite da imate antitela koja sprečavaju ključ — šiljak — da uđe u bravu. Ali ključ se menja kako virus mutira, a neki tretmani antitelima više nisu efikasni u blokiranju ključa da otvori bravu. Trenutno antitelo terapije bi mogle da izgube efikasnost u budućnosti. Pitali smo da li bi ciljanje unutrašnjeg dela virusa terapijom antitelima obezbedilo zaštitu.“

Protein nukleokapsida je prisutan unutar SARS-CoV-2, ali kada se ćelija inficira, nukleokapsidni protein je izložen površini ćelije. Nukleokapsid je među najzastupljenijim proteinima u SARS-CoV-2, što ga čini odličnom metom za antitela koja zatim mogu da regrutuju ćelije imunog sistema.