SAD će Ukrajini poslati municiju i vojna vozila

SAD će Ukrajini poslati municiju i vojna vozila

VAŠINGTON – Očekuje se da će novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini od Sjedinjenih Država u vrednosti od 725 miliona dolara uključivati municiju i vojna vozila, ali ne i značajne nove sposobnosti ili protivvazdušnu odbranu, izjavila su za Rojters dva američka zvaničnika.

Paket je prvi otkako je Rusija ove nedelje ispalila rakete na centre civilnog stanovništva u Ukrajini. Time bi ukupna bezbednosna pomoć SAD otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara dostigla više od 17,5 milijardi dolara.

Američki predsednik Džo Bajden izdao je saopštenje u kome delegira državnog sekretara „da usmeri povlačenje do 725 miliona dolara u odbrambenim artiklima i uslugama Ministarstva odbrane, kao i vojnom obrazovanju i obuci“ za pomoć Ukrajini.

Jedan od zvaničnika je rekao da, iako se ne očekuje da paket pomoći uključuje materijal za poraz raketnih napada, on je osmišljen da ojača sposobnost Ukrajine da uzvrati Rusiju u kontraofanzivi koja je donela velike teritorijalne dobitke poslednjih nedelja.

Odvojeno, Ukrajina očekuje da Sjedinjene Države i Nemačka isporuče sofisticirane protivvazdušne sisteme ovog meseca kako bi joj pomogli da se suprotstavi napadima ruskih raketa i dronova kamikaza, izjavio je u petak ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Predsedničko ovlašćenje za povlačenje sredstava (PDA) dozvoljava njihovo slanje u Ukrajinu u narednim danima. Omogućava Sjedinjenim Državama da brzo prenesu odbrambene artikle i usluge sa zaliha bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitan slučaj.

Ovo je drugi PDA paket u fiskalnoj godini američke vlade za 2023. koji funkcioniše u skladu sa merom finansiranja bez ograničenja i omogućava Bajdenu da iskoristi do 3,7 milijardi dolara viškova oružja za transfer Ukrajini do sredine decembra.

Generalno, za finansiranje oružja za Ukrajinu, uključujući sofisticirane protivvazdušne sisteme NASAMS koji se očekuju ovog meseca, Vašington koristi sredstva iz Inicijative za pomoć u bezbednosti Ukrajine (USAI) za nabavku oružja iz industrije, umesto da ga izvlači iz postojećih američkih zaliha oružja.