FED: kamatne stope će se povećati ako se inflacija ne smiri

FED: kamatne stope će se povećati ako se inflacija ne smiri

Guvernerka Federalnih rezervi Mišel Bouman izjavila je u sredu da će, ako visoka inflacija ne počne da jenjava, nastaviti da podržava agresivno povećanje kamatnih stopa sa ciljem da ukroti pritiske na cene.

„Inflacija je previsoka i čvrsto verujem da je vraćanje inflacije na naš cilj neophodan uslov za postizanje ciljeva koje je naložio Kongres stabilnosti cena i maksimalnog zapošljavanja na održivoj osnovi“, rekao je Bouman u tekstu govora biti dostavljen pre skupa u Njujorku.

Kreator politike je rekao da su ovogodišnji rast stopa Fed-a, koji je bio veoma veliki u odnosu na tempo prethodnih kampanja za povećanje stope, imao njenu punu podršku.

Ono što se dešava sa inflacijom će odrediti šta je sledeće za Fed, rekao je Bouman. „Ako ne vidimo znakove da se inflacija kreće naniže, moje mišljenje je i dalje da bi značajno povećanje ciljanog raspona stope federalnih fondova trebalo da ostane na stolu“, rekla je ona.

Ali ako inflacija počne da se hladi, „verujem da bi sporiji tempo povećanja stope bio prikladan“, rekao je Bouman.

Takođe je napomenula da za sada ne vidi nikakvo smanjenje stope. „Da bi se inflacija smanjila na dosledan i trajan način, stopa federalnih fondova će morati da se podigne na restriktivni nivo i da ostane tamo neko vreme“, rekao je Bouman.

Centralni bankar je rekao da „još nije jasno“ koliko će Fed trebati da poveća cenu kratkoročnih kredita i koliko dugo će trebati da zadrži restriktivnu politiku.

Bovman je govorio nakon objavljivanja zapisnika sa sastanka ranije u septembru sa sastanka o politici centralne banke krajem septembra. Zatim su kreatori politike podigli svoju ciljanu stopu preko noći za 0,75 procentnih poena, podižući ciljnu stopu federalnih fondova na između 3% i 3,25%. Oni su takođe predvideli još povećanja jer se bore sa najjačim nivoima inflacije zabeleženim u decenijama.

U prognozama Fed-a sa septembarskog skupa zvaničnici su smanjili stopu federalnih fondova od 4,6 odsto do sledeće godine. Zvaničnici Fed-a su bili uključeni u borbu Fed-a protiv inflacije, a u zapisniku se navodi da su mnogi zvaničnici „naglasili da je cena preduzimanja premalo radnji za smanjenje inflacije verovatno veća od cene preduzimanja previše akcija“.

Zvaničnici FED-a guraju napred sa agresivnim povećanjem, iako raste zabrinutost da njihove akcije povećavaju stres na finansijskom tržištu i povećavaju rizik da nešto krene po zlu.

Bovman je takođe rekla u svojim napomenama da, iako je Fed u prošlosti imao uspeha dajući smernice o izgledima za monetarnu politiku, trenutni period je dovoljno neizvestan da ograniči moć tog alata.

„U sadašnjim okolnostima, međutim, najbolje što možemo da uradimo na frontu javnih komunikacija je, prvo, da nastavimo da naglašavamo našu nepokolebljivu rešenost da učinimo ono što je potrebno za vraćanje stabilnosti cena“, rekao je Bouman.